Američki i ruski energetski čelnici pregovarali o stabilizaciji globalnog tržišta nafte

Zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin i zamjenik tajnika u Ministarstvu energetike SAD-a David Turk održali su sastanak u okviru klimatskog sastanka COP26 u Glasgowu. Raspravljali su o pitanjima stabilizacije globalnog tržišta nafte i podijelili stajališta o relevantnim pitanjima klimatskog programa, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva energetike.

“Sastanak je bio fokusiran na multilateralnu suradnju u okviru G20 na daljnjoj stabilizaciji globalnog tržišta nafte. Štoviše, Pavel Sorokin i David Turk podijelili su mišljenja o relevantnim pitanjima klimatske agende”, navodi se u priopćenju. Sastanci preko ruskog ministarstva energetike i američkog ministarstva energetike prilično su rijetki. Takav se sastanak posljednji put dogodio sredinom 2020. godine kada su zemlje koje proizvode naftu, uključujući SAD, morale hitno donijeti zajedničke odluke o stabilizaciji situacije na tržištu nafte. Posljednji sastanak licem u lice na razini ministara energetike održan je 2018. godine u Moskvi.

Energetska suradnja Rusije i SAD-a obustavljena je zbog politike sankcija Washingtona. Konkretno, sektorske američke sankcije zabranjuju ulaganja i tehnološku suradnju s projektima koji uključuju ruska naftna polja, uključujući i Arktik.

Komentari

komentar

You may also like