Američki izvoz nafte dosegnuo rekordne pokazatelje

Poslovni medij The Financial Times objavio je informaciju, kako je prošlog tjedna SAD eksportirao rekordnih 1,5 milijuna barela sirove nafte na dan, što je previsilo dnevnu razinu izvoza „crnog zlata“ pojedinih članica naftnog kartela OPEC.

Ti podaci potvrđuju važan položaj SAD-a na svjetskom tržištu nafte jer rast cijena ugljikovodika oživljava proizvodnju iz škriljevca. Pritom je važno podsjetiti kako je 2015. godine administracija predsjednika Obame ukinula 40-ogodišnju zabranu izvoza američke nafte (koja se nije odnosila jedino na Kanadu), što je američkim proizvođačima  omogućilo slobodu izvoza u bilo koje zemlje svijeta.

Tankeri sa sirovom naftom prošlog tjedna punjeni su na obali Meksičkog zaljeva i otplovljavali u niz zemalja svijeta: od Kanade, preko Europe do Azije. Luke, čiji je rad bio obustavljen zbog uragana „Harvey“, obnovile su svoj posao zbog čega se i punjenje tankera povećalo.

Veliki popusti na američku naftu u usporedbi sa cijenom konkurencije također su utjecali na privlačnost nafte iz SAD-a za inozemne kupce. Prošli tjedan izvoz je porastao s 928 milijuna barela dnevno u usporedbi s prethodnim tjednom, na 1,491 milijun barela dnevno. Izvoz američke nafte u ovoj godini prosječno je iznosio 783 tisuće barela dnevno, što je 62% više u odnosu na isto razdoblje 2016.g., kada je iznosio 483 tisuće barela na dan.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like