Američki Kongres blokira prodaju F-16 Turskoj dok ne odobre ulazak u NATO Švedskoj i Finskoj

Američki Kongres neće podržati prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj vrijednu 20 milijardi dolara dok Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u, odlučila je dvostranačka skupina senatora. U pismu predsjedniku Joeu Bidenu, 29 demokratskih i republikanskih senatora reklo je da dvije nordijske zemlje ulažu “pune i dobre napore” da ispune uvjete za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara kaže da Švedska mora učiniti više, prenosi Reuters.

Turska se nadala da će SAD odobriti ugovor vrijedan 20 milijardi dolara koji je Ankara zatražila u listopadu 2021. za 40 novih mlažnjaka F-16 Block 70 Viper i 79 kompleta za modernizaciju starijih F-16 u postojećoj turskoj floti. “Ako naš projekt modernizacije zrakoplova F-16 ne uspije i Grčka realizira vlastite projekte, grčka će strana dobiti prednost u pogledu borbenih zrakoplova 2025. godine”, rekao je umirovljeni zapovjednik turskih zračnih snaga general Abidin Unal za Forbes. Naime, Grčka koja je u sporu s Turskom je sve bliže tome da nabavi novije F-35 avione.

Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje transatlantskom obrambenom paktu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njezinu potporu. Naime, bez odobrenja svih članica, države ne mogu ući u taj vojni savez.

Ankara želi da Helsinki i Stockholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Europska unija smatraju terorističkom skupinom, te još jednom skupinom (FETO) koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine. Tri nacije postigle su dogovor o daljem putu u Madridu prošlog lipnja, ali je Ankara suspendirala razgovore prošlog mjeseca nakon prosvjeda u Stockholmu u kojima je danski političar krajnje desnice spalio primjerak muslimanske svete knjige Kuran.

Komentari

komentar





You may also like