Američki Kongres želi izbaciti Rusiju iz Vijeća sigurnosti UN-a

Bidenova administracija zainteresirana je za smanjenje utjecaja Rusije u Ujedinjenim narodima, piše američki medij Foreign Policy (FP) u tekstu objavljenom 14. prosinca.

Kako se navodi u američkom mediju, u prijedlogu dvostranačke rezolucije članova Zastupničkog doma američkog Kongresa Steve Cohena i Joe Wilsona navodi se da je Rusija “počinila nečuvena kršenja” povelje UN-a i da je to dovelo u pitanje njezinu podobnost za mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. U tom se kontekstu spominju „kršenja koja uključuju održavanje nezakonitog referenduma o aneksiji u četiri ukrajinske regije, počinjenje brutalnih zločina u ukrajinskim gradovima kao što je Buča, zveckanje nuklearnim oružjem i poremećaj opskrbe hranom u svijetu“.

U tekstu FP navodi se kako se Ukrajina također zalaže za isključenje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a, „ali da stručnjaci ne vjeruju da se to može dogoditi“. „U Povelji UN-a ne postoji odredba za isključenje stalnih članica iz Vijeća sigurnosti. Iako je moguće isključiti pojedine države iz samog UN-a, za to je potrebno da odluku podrži i ratificira dvije trećine zemalja članica, uključujući sve stalne članice Vijeća sigurnosti.“.

Drugim riječima i Rusija bi također morala podržati odluku o svom isključenju, „a to se jednostavno neće dogoditi”, kazao je Louis Charbonneau, direktor UN-ovog Human Rights Watcha. Pri tom niti Kina, kao stalna članica VS „vjerojatno neće pristati na takav presedan“, navodi se u tekstu FP.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a u rujnu, Biden je pozvao na reforme unutar VS UN-a, uključujući dodavanje više stalnih i nestalnih članica, uključujući neke zemlje u Africi, Latinskoj Americi i na Karibima, zaključuje američki medij.

 





Komentari

komentar

You may also like