Američki kongresmeni u Rusiji: odnosi SAD-a i Rusije mogu biti bolji

Delegacija američkih kongresmena 30. lipnja došla je u Rusiju i već obavila niz službenih susreta s ruskim kolegama u Sankt Peterburgu. U utorak, 3. srpnja, održan je sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom, a američka delegacija će također posijetiti Vijeće Federacije u Državnoj Dumi (ruskom parlamentu).

Odnosi između Moskve i Washingtona mogu biti bolji i zato je važno podupirati dijalog, izjavio je danas senator američke savezne države Alabame i predsjednik jednog od odbora američkog Kongresa Richard Shelby.

„Mi smo sretni zbog susreta, mi smo rado ovdje. To je po brojnosti velika delegacija američkog Kongresa. Predstoji veliki susret, očekuje se, kako će se za nekoliko tjedana održati (američko-ruski) samit, i zato smo mi ovdje“, kazao je Shelby. „Došli smo, znajući kako su naši odnosi složeni, ali oni mogu biti bolji, jer mi imamo zajedničke interese u čitavom svijetu. Nadam se kako mi s tim u svezi možemo i dalje raditi. Da, mi možemo biti suparnici, ali nije nam nužno biti i protivnicima“, naglasio je američki senator i dodao, kako se „mi nadamo, da će susret Putina i Trumpa u Helsinkiju biti početak novog dana. Mi znamo da će svijet biti bolji ukoliko Ruska Federacija i SAD budu radile zajedno… Mi smo ovdje došli u dobrom raspoloženju“.

Podsjećamo: nakon dugih priprema iza javnih kulisa i na različitim političko-diplomatskim razinama između Moskve i Washingtona, prije nekoliko dana i službeno je potvrđena vijest o prvom samitu čelnika dviju najmoćnijih zemalja svijeta, Donalda Trumpa i Vladimira Putina, u finskoj prijestolnici Helsinkiju. Teme razgovora su mnoge, od bilateralnih odnosa i međusobne gosporadske suradnje, pa do razmatranja problema u međunarodnim odnosima i  ključnim kriznim žarištima – od Sirije i Ukrajine, do Bliskog istoka u cjelini, stanja u Afganistanu i na Korejskom poluotoku. Zbog vrlo složenih i poremećenih odnosa dviju jedinih vojnih supersila, nitko sa sigurnošću ne može jamčiti konačan uspjeh samita u smislu postizanja riješenja za pojedine svjetske goruće probleme. Pokušat će se trgovati, to je svima jasno, ali je također potpuno jasno kako će obje strane primarno polaziti od zaštite ključnih nacionalnih interesa. A da bi došlo do kvalitetnijeg pomaka u međusobnim odnosima objema su stranama nužni kompromisi, pri čemu se niti jedna od njih ne smije osjećati izigranom ili poraženom. To je, načelno, već u samom startu nemoguće i niti jedna strana si takvo što ne može i neće dozvoliti. Žrtvovati se nešto svakako treba, a jesu li Moskva i Washington već sada na to spremni saznat ćemo vrlo brzo. Međutim, i sama spoznaja da je dijalog dviju država na najvišoj razini počeo i da će se sasvim sigurno nastaviti i ubuduće, već je sada dovoljan razlog za optimizam jer će nedvojbeno pridonijeti smanjenju napetosti u njihovim odnosima, a time i u čitavom svijetu.

Zoran Meter: Trump priznaje Krim ruskim, Pentagon razmatra povlačenje svoje vojske iz Njemačke, dozvola za „Sjeverni tok 2“?





 

 

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like