Američki Kongres želi izbaciti Rusiju iz UN-ovog Vijeća sigurnosti

Rezolucija koja poziva da se Rusija izbaci iz UN-ovog Vijeće sigurnosti kruži među članovima Predstavničkog doma. Obje stranke su relativno složne, doznaje Axios. Ovaj potez je, naravno, američki odgovor na ruski napad Ukrajine. Ipak, takva težnja nema šanse da bude provedena u praksi.

Rezoluciju je predložila republikanka Claudia Tenney, članica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma. Njezin suradnik Nick Stewart tvrdi da je u pitanju diplomatska poruka. Rezolucija, čiju je kopiju na uvid dobio Axios, poziva da UN  “poduzme hitne proceduralne radnje” za izmjenu članka 23. svoje Povelje kako bi se Rusija uklonila kao stalna članica Vijeća sigurnosti. U rezoluciji se tvrdi da ruska invazija na Ukrajinu i potpora odcijepljenim republikama “predstavljaju izravnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti” i “koje su u suprotnosti s njezinim odgovornostima i obvezama kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

Nekoliko članova Kongresa već je javno je izrazilo podršku toj ideji. Rezolucija se prosljeđuje svim članovima Predstavničkog doma u obje stranke. Ipak, potez je simbolične naravi jer prema UN-ovoj povelji sve stalne članice Vijeća sigurnosti moraju potpisati sve izmjene i to daje Rusiji mogućnost da blokira takav potez. Ruski veto pri Vijeću sigurnosti također bi joj omogućio da blokira bilo kakva nastojanja UN-a da osudi ili intervenira u Ukrajini. Dodatnu “glavobolju” Zapadu izaziva to što je ruski predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja ovog mjeseca rotirajući predsjednik komisije. Predsjedao je hitnim sastankom Vijeća u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio svoju invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo velike kritike iz zapadnih članica.

Komentari

komentar

You may also like