Američki LNG zimi će postati još skuplji

Uza sve loše vijesti s europskih energetskih tržišta koje pristižu od ljeta na ovamo, sada ozbiljna upozorenja stižu i s američkog plinskog tržišta, što bi moglo dodatno usložniti ionako ozbiljno stanje po pitanju globalne opskrbe tim važnim energentom. Naime, predviđa se rast njegove cijene u SAD-u radi sprječavanja izvoza.

Ove bi zime cijena plina u Sjedinjenim Državama mogla porasti dva do tri puta, prema predviđanjima analitičara Platts Analytics-a, koji takve prognoze objašnjavaju činjenicom da naftne i plinske tvrtke u SAD-u ne povećavaju proizvodnju, a rast cijena će zadržati izvoz tijekom najveće potrošnje energenta.

“Ako se ponašanje tvrtki proizvođača (nafte i plina) ne promijeni, tada možete govoriti o plinu od 12 do 14 dolara po MMBtu (425-500 USD po tisuću kubičnih metara) kako biste potaknuli smanjenje izvoza LNG-a ili smanjenje opskrbe Meksika”, izjavio je voditelj odjela za proizvodnju goriva i Analytic Platts Simon Thorne.

Sada se plin u američkom čvorištu Henry Hub s isporukom sljedećeg mjeseca prodaje po cijeni od oko 180 dolara za tisuću kubičnih metara. Istodobno se u Europi i Aziji može prodati za više od 1000 dolara.

U tom kontekstu tvrtke ne žure povećati proizvodnju plina u zemlji, kao što su to činile prije. Proizvođači su promijenili strategiju i sada radije ulažu u naplatu duga i isplate dioničarima. Osim toga, nakon energetske tranzicije, velike tvrtke u SAD-u više ne nastoje ulagati u dugoročne projekte za vađenje plina iz škriljevca, a njegova proizvodnja također ovisi o razini proizvodnje nafte.

Američka industrija zahtijeva pauziranje ne samo budućih LNG projekata, već i ograničavanje postojećih. U zemlji, uoči sezone grijanja nema dovoljno plina, a troškovi mu rastu.





“Tražimo hitne mjere u skladu sa Zakonom o prirodnom plinu (NGA) kako bismo spriječili krizu opskrbe i skok cijena ove zime”, objavila je Američka udruga potrošača industrijske energije (IECA). Smatraju kako bi vlada trebala obvezati izvoznike LNG-a na smanjenje količina opskrbe u inozemstvu kako bi riješili problem s niskim rezervama u samoj zemlji i napunili skladišta barem na prosječnu razinu u posljednjih pet godina. Štoviše, predstavnici američke industrije uvjereni su da je potrebno obustaviti dozvole za sve projekte u izgradnji i planirane LNG projekte kako bi se provjerilo jesu li u skladu s nacionalnim interesima. “Vjerujemo da im ne odgovaraju”, objavila je IECA.

Nakon nedavno astronomsko visokih cijena plina na europskom tržištu, koje su dosegle gotovo 2000 dolara za tisuću kubičnih metara, sada se on prodaje po cijenama oko 1000 dolara, što je po europske prilike također vrlo visoka cijena, poglavito u smislu njihove usporedbe s cijenama koje se postižu potpisivanjem dugoročnih ugovora o opskrbi. Sada su sve oči uprte u Rusiju, ali i u plinovod “Sjeverni tok 2” koji je već spreman za pokretanje ali čeka uporabnu dozvolu od strane njemačkog regulatora koja neće biti donijeta do Nove godine. Oko toga se još uvijek “prelamaju koplja” na relaciji Berlin-Bruxelles-Washington, a sve se više komplicira i stanje vezano uz nedavne njemačke parlamentarne izbore oko kojih se pojavljuju neugodne afere, što ipak nije tema ovog komentara. Barem ne izravno.

Komentari

komentar





You may also like