Američki lovci i izraelski piloti u Ukrajini testirali S-300

Azerbajdžanski portal Salam News jučer je objavio riječi predsjednika iranskog parlamenta Alija Larijanija, o tome, kako Izrael nije sposoban napasti protuzračni sustav S-300 u Siriji.

Larijani je to izjavio nakon što su izraelski mediji priopćili kako je tamošnji ministar za regionalnu suradnju Tzachi Hanegbi izjavio, kako isporuke raketnih sustava S-300 u Siriju neće utjecati na učinkovitost američkih lovaca F-35, kojima raspolaže izraelsko zrakoplovstvo.

„Ne mislim kako su Izraelci sposobni na bilo kakav ozbiljni potez, Rusija ima pravo razmjestiti S-300 u Siriji i zaštititi svoje interese, poglavito nakon izraelskog napada na ruski zrakoplov, to je zakonito pravo Rusije“, izjavio je šef iranskog parlamenta. (Larijani govori o ruskom zrakoplovu Il-20, oborenog prošlog mjeseca greškom sirijske PZO i njihovom raketom iz sustava S-200 koji je gađao izraerlskog lovca F-16 Fighting Falcon, za što je Moskva službeno optužila Izrael, tvrdeći, kako su se njegovi zrakoplovi, koji su izvršili napad na Siriju, prikrivali iza tog, znatno većeg ruskog zrakoplova. Tada je poginulo 15 ruskih obavještajnih časnika)

Ovoj vijesti pridodat ćemo i onu, koju je objavio vjetnamski portal Soha News, a odnosi se na tajni dolazak zajedničke američko-izraelske delegacije u Ukrajinu, gdje se ona upoznala s pojedinim tipovima najvažnijeg naoružanja te zemlje, uključno i raketama PZO sustava S-300.

Taj medij navodi kako su ukrajinski vojni stručnjaci članovima delegacije govorili o taktičko-tehničkim karakteristikama S-300 koje posjeduje ukrajinska vojska i predložili dolazak u Ukrajinu američkih i izraelskih lovačkih zrakoplova, koji bi ocijenili mogućnost tog sustava tijekom izvođenja vježbi. U vijesti se dalje navodi, kako su, reagirajući na ugrozu ruskih PZO razmještenih u Siriji, Amerikanci u Ukrajinu, na vojne vježbe poslali 18 lovaca 4. generacije F-15C Eagle, a Izrael nekoliko vojnih pilota, koji su, koristeći se američkim zrakoplovima, dobili mogućnost testirati S-300. Isti medij tvrdi i kako su Ukrajinci u SAD poslali svoju mobilnu radarsku stanicu 36D6M1-1, čija se tehnologija koristi na S-300 sustavima (izrađuje se u ukrajinskom vojno-proizvodnom centru „Iskra“, omogućuje uočavanje slaboprimjetnih ciljeva na nebu, a dostavljena je u SAD u prosincu 2017.g., op. ZM). Ukrajinski stručnjaci uvjereni su kako se karakteristike sustava S-300, koji se nalaze u Ukrajini, načelno ne razlikuju od parametara tih sustava koje je Sirija dobila od Rusije tj. S-300 PMU2.
Soha News zaključuje, kako je analiza sposobnosti S-300, dobivena suradnjom s Ukrajinom, uvjerila izraelski vojni vrh u sigurnost i prednost nevidljivih lovaca 5. generacije F-35 Lighting II u slučaju sukoba sa sirijskim S-300.

Podsjećamo: američki zrakoplovi F-15C Eagle prvi su došli na ukrajinski teritorij 6. listopada. Kijev i Washington tvrde kako su oni uključeni u međunarodne vojne vježbe Clear Sky 2018., u kojima sudjeluje 9 zemalja, od kojih su 8 (osim Ukrajine) članice NATO saveza.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like