Američki marinci kupuju izraelske sustave protiv dronova montirane na puške

Američki pomorski korpus kupio je neodređen broj sustava “SMASH 2000” protiv-dronova koji se montiraju na puške, otkrio je izraelski proizvođač Smart Shooter, a prenosi The Defense Post.

Prema izraelskoj tvrtki, sustavi će biti isporučeni tijekom jeseni. Američka mornarica također je potpisala ugovor o suradnji u istraživanju i razvoju s izraelskom tvrtkom oko izgradnje sustava protiv dronova na brodovima i plovilima.

Tvrtka navodi da “suradnja ima za cilj izvršiti zajedničku integraciju i evaluaciju tehnologije s oružjem i streljivom koje trenutno koristi američka mornarica”. Izvršni direktor Smart Shootera, Michal Mor rekao je da sustavi imaju “ugrađene algoritme ciljanja koji mogu pratiti i pogoditi čak i vrlo male bespilotne letjelice” te da “sustavi za upravljanje paljbom SMASH daju korisnicima sposobnost preciznog pucanja po dronovima”. Tvrtka će isporučiti dodatke SMASH 2000 i SMASH 2000 Plus koji se montiraju na već postojeće puške.

Dok je Smash 2000 sustav za regulaciju paljbe navodno “osmišljen kako bi osigurao da svaki metak pronađe svoju metu”, 2000 Plus inačica nudi širu mogućnost integracije sustava, pa se može montirati na gotovo bilo koju vojnu pušku. Plus verzija koristi sustav detekcije za “zaključavanje” mete i “prati njezino kretanje  te sinkronizira ispaljivanja kako bi se osigurao brz i precizan pogodak”.

SMASH 2000 Plus, tvrde iz tvrtke, sadrži sofisticirani softver za obradu slika i kretanja dronova. Sustav ima mogućnost i “noćnog vida”. Tvrtka tvrdi da uređaj može pogoditi kopnene ciljeve, statičke i dinamičke, na udaljenosti do 300 metara i pogoditi male dronove udaljene do 200 metara po danu. SMASH 2000 Plus teži nešto više od jednog kilograma, a pokreće ga punjiva litijeva baterija koja traje do 72 sata.

Komentari

komentar
You may also like