Američki medij o strateškim rusko-bjeloruskim vježbama Zapad-2021

Bjelorusko ministarstvo obrane najavilo je početkom tjedna da će združeno vojno zapovjedništvo Rusije i Bjelorusije održati zajedničke stožerne vojne vježbe, izvijestio je američki specijalizirani medij The National Interest (TNI).

Vježba, pod nazivom Zapad-2021, trebala bi simulirati eskalaciju vojnog sukoba s uvjetnom državom. Među njezinom glavnim zadacima naznačeno je uništavanje krstarećih projektila i bespilotnih letjelica (dronova). Također će se fokusirati i na više nekonvencionalnih vojnih elemenata, uključno elektroničke protumjere (EW) i uvježbavanje vojnog izviđanja”.

 

Vojna vježba Zapad-2021 jedna je od četiriju strateških ruskih vojnih vježbi koje se održavaju svake godine na rotacijskoj osnovi. Uz nju, tu su još i strateške vježbe Vostok, Centar i Kavkaz, čija imena određuju i geografski prostor Rusije i njoj partnerskih zemalja na kojima se izvode.

Podsjećajući na velike vježbe Zapad-2017, u kojima je sudjelovalo oko 13 tisuća ruskih i bjeloruskih vojnika, 70 zrakoplova, 680 jedinica vojne tehnike, uključujući 250 tenkova i stotine raketnih i topničkih oruđa, američki analitičar skreće pozornost da ih je “NATO odmah osudio”.





Isto očekuje i sada. “Sjevernoatlantski savez proglasit će vježbu Zapad-2021 provokativnom, nakon građanskih nemira u Bjelorusiji i rastućih vojnih napetosti u baltičkoj regiji. Vježba bi trebala postati važna prekretnica u tekućem procesu rusko-bjeloruske vojne integracije, pojačanom nakon vala prosvjeda u Bjelorusiji 2020. godine“, naglasio je analitičar Mark Episkopos.

Napominjemo: jučer je ruski ministar obrane Sergej Šojgu na otvaranju godišnjeg operativno-mobilizacijskog kampa s vojnim zapovjedništvom zemlje, među postavljene zadatke stavio i pripremu za spomenute rusko-bjeloruske vježbe Zapad-2021. Pritom je skrenuo pozornost na “uvođenje naprednih metoda obuke, uzimajući u obzir iskustva različitih vojnih sukoba, složeni utjecaj na neprijatelja i pokrivanje snaga, suprotstavljanje bespilotnim letjelicama i krstarećim raketama”. Šojgu je izrazio uvjerenje da će operativni mobilizacijski kamp za obuku „pomoći u poboljšanju stručne osposobljenosti zapovjednika i postati važna faza u pripremi provedbe spomenutih strateških vježbi.

Zoran Meter: RUSKE VOJNE VJEŽBE „VOSTOK-2018“, ILI „SPREMNI SMO ZA RAT S SAD-OM“





 

Komentari

komentar

You may also like