Američki medij: Rat SAD s Rusijom zbog Ukrajine dovest će do katastrofe

Bivša časnica američke Vojne obavještajne agencije (DIA) Rebecca Koffler, stručnjakinja za rusku doktrinu i strategiju, koja je sudjelovala u desecima ratnih igara koje su simulirale sukob između SAD-a i Rusije, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog visokog rizika da Washington krene u rat s Rusijom zbog Ukrajine. Prema njezinom mišljenju, koje je iskazala za televiziju Fox News, Amerika bi se trebala fokusirati na svoje interese, a ne se petljati u problematične odnose zemalja na drugom kontinentu.

Ako ste mislili da su 2 bilijuna dolara i 6000 američkih života visoka cijena za 20-godišnji angažman u Afganistanu bez pobjede, još niste vidjeli ništa. Američki troškovi i gubici u ratu s nuklearnom Rusijom bili bi katastrofalni. Takav rat je nepobjediv i nije vrijedan žrtvovanja američkih života, izjavila je Koffler.

Ona dalje kritiziraa stavove pojedinih washingtonskih, kako doslovno navodi “stručnjaka”, koji daju savjete koji nisu utemeljeni na stvarnosti. Tako neki od njih zagovaraju ubrzano primanje Ukrajine u NATO savez, što bi, prema njima, jamčilo sigurnost te zemlje na temelju obveze SAD-a i NATO-a da uđu u rusko-ukrajinski sukob u ime Kijeva. Drugi pozivaju na raspoređivanje snaga u regiji kako bi se odvratio KGB-ov špijunski gospodar Putin.

Oni, kako se dalje navodi u tekstu, „nemaju pojma o stoljetnom osjećaju posesivnosti koji Rusija osjeća prema Ukrajini“. To je „nešto što Moskva smatra pitanjem nacionalnog opstanka. Upravo je taj mentalitet u korijenu Putinovih postupaka i politike, poput aneksije Krima“.

„Prebacivanje američkih vojnika u taj „teatar“, u rusko dvorište, Kremlj bi protumačio kao preteču moguće američke kinetičke akcije protiv Rusije. Sama prisutnost američkih raspoređenih snaga tako blizu sukoba povećala bi pritisak na Washington, koji je upravo potjeran iz Afganistana, da intervenira u ime Ukrajine“, što bi „potaknulo Moskvu da aktivira svoj preventivni “samoobrambeni” odgovor, ciljajući SAD destruktivnim napadom kibernetičkog i svemirskog ratovanja. S nedavnom ruskom probom protusatelitskog raketnog udara, Putin je pokazao rusku sposobnost da osakati američke satelite, na koje se oslanjamo ne samo za našu ratnu sposobnost, već i za bezbrojne civilne svrhe“, navodi se dalje u tekstu.

Je li Ukrajina među američkim vitalnim sigurnosnim interesima? Jesu li američka sigurnost, sigurnost, teritorijalni integritet i dugoročna preživljavanje čak i izdaleka ovisni o Ukrajini? Odgovor na oba pitanja je odlučno “ne”, izjavila je bivša časnica američke vojne obavještajne službe.





Koffler podsjeća kako nitko nije mogao dobiti rat s Rusijom na ruskom tlu.

“Pitajte samo Napoleona u Francuskoj, Hitlera u Njemačkoj i Šveđane, čiju su vojsku 1709. godine uništili vojnici Petra Velikog.“

Napominjemo: sutra na portalu Geopolitika News objavljujemo našu veliku analizu o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, što sve stoji iza takvih najava i koje su moguće posljedice.





Komentari

komentar

You may also like