Američki medij: Ruski dron-ubojica na testnom letu izbacio polutonsku bombu (Video)

Ruska bespilotna letjelica (dron) Hunter-B (rus. “Ohotnik”, hrv. “Lovac”) bacila je bombu tijekom prvog povijesnog testiranja  drona takvoga tipa. Ovaj test svjedoči o brzoj dinamici razvoja Huntera-B, piše američki medij Forbes.

U vrijeme testiranja na poligonu Ashuluk na jugu Rusije, Hunter-B, s 14-metarskim delta-krilima i turbomlaznim motorom proizvedenim od strane koncerna Suhoi – bacio je nenavođenu (gravitacijsku) bombu tešku 500 kilograma iz svog unutarnjeg spremnika, izvijestila je ruska agencija TASS.

“Najnoviji ciljni i navigacijski sustav, instaliran na Hunteru, omogućuje uporabu gravitacijskih bombi s točnošću koja se približava onoj visoko-preciznog navođenog oružja”, izjavio je izvor za TASS.

Nepoznato je kako su ispitivači upravljali dronom tijekom trajanja bombardiranja. Moguće je da se to radilo daljinskim radio-upravljanjem.

Prema riječima Samuela Bendetta, istraživača s CNA u Virginiji, ovaj ruski dron će na kraju biti osnažen umjetnom inteligencijom koja će mu pružati visoki stupanj autonomije. Hunter-Btrebao bi biti sposoban za samostalno uništavanje nepokretnih i pokretnih kopnenih ciljeva s prethodno poznatim koordinatama, uključujući primanje vanjskih podataka o cilju u zraku.”

Iako je bomba u nedavnom testu bila nenavođena, Hunter-B bi u konačnici trebao biti kompatibilan s navođenim streljivom. U prethodnom  testiranju, dron je nosio – ali nije ispaljivao rakete zrak-zrak.





Kremlj planira koristiti Hunter-B kao pratitelja nevidljivih lovaca s posadom Su-57. Američko ratno zrakoplovstvo razvija sličnu bespilotnu letjelicu u okviru visoko-prioritetnog programa Skyborg.

Razvoj Huntera-B, koji je prvi put poletio u kolovozu 2019. godine, kreće se ubrzano. Kratki, ali krvavi rat između Armenije i Azerbajdžana prošle jeseni, tijekom kojeg su azerbejdžanske bespilotne letjelice brzo djelovale protiv armenskih tenkova, motivirao je Kremlj na ubrzanje razvoja Huntera-B i drugih programa za proizvodnju dronova.

Poštivanje rokova proizvodnje Huntera-B “pod strogim je nadzorom, izjavio je Bendett.





 

Komentari

komentar

You may also like