Američki medij: Saudijci zainteresirani za 5 vrsta ruskog oružja

Nije tajna kako Rijad i Moskva vode intenzivne pregovore o kupnji ruskog naoružanja, što neupućenima u tematiku može izgledati neobično s obzirom da je Saudijska Arabija veliki regionalni strateški partner SAD-a i jedan od najvećih kupaca američkog naoružanja.

Međutim, vojno-tehnička suradnja na relaciji Moskva-Rijad itekako je živahna. Još je u travnju 2019. g. ta zaljevska monarhija primila prve pošiljke ubojitog ruskog sustava TOS-1A Solntsepek (poznat i kao „ubojica tenkova“), a prije njih te je sustave dobio i Irak s obzirom da su se pokazali najučinkovitijima za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država“.

Prije nekoliko dana administracija Joea Bidena zamrznula je razmatranje isporuka velikog paketa oružja svojim saveznicima na Bliskom istoku, uključujući i prodaju lovaca pete generacije F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila je agencija AFP. Kako je objasnio State Department, radi se o „rutinskoj administrativnoj radnji, tipičnoj za većinu prijelaznih razdoblja“ s ciljem „predanosti administracije načelima transparentnosti i dobrog upravljanja“. Podsjećamo kako bi, prema medijskim izvješćima, nakon što su UAE s Izraelom potpisali mirovni sporazum, SAD toj monarhiji trebale isporučiti 50 lovaca F-35 i 18 izviđačkih i udarnih bespilotnih letjelica (dronova) MQ-9 Reaper.

Slično „zamrzavanje“ realizacije vojno-tehničkih sporazuma prijeti i Saudijskoj Arabiji što Rijadu vjerojatno neće biti previše drago s obzirom na složeno geopolitičko i sigurnosno stanje u regiji, prije svega u zoni Perzijskog zaljeva, vezano uz Iran i njegove ambicije. Podsjećamo, naime, kako je Donald Trump sa saudijskim državnim vrhom tijekom posjeta Rijadu krajem svibnja 2018. g., sklopio sporazum o kupnji američkog oružja u iznosu od nevjerojatnih 110 milijardi dolara (naravno, ne odjednom, već u idućih 10-15 godina).

Ovaj poduži uvod posljedica je jučer objavljenog teksta u američkom mediju The National Interest, u kojemu se navodi kako bi Rijad mogao biti zainteresiran za rusko oružje upravo zbog gore navedene činjenice: da je nova američka administracija odlučila “zamrznuti” provedbu obrambenih ugovora s dvije monarhije Perzijskog zaljeva – Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U članku se navodi 5 vrsta oružja koje bi Saudijska Arabija željela nabaviti od Rusije.

Prije svega, to su već čuveni dalekometni protuzračni raketni sustavi S-400 Triumf (prošle godine dobila ih je i Turska, a prije nje još i Kina i Indija, op. ZM.). Godine 2017. pojavile su se informacije da su Moskva i Rijad postigli preliminarni sporazum o njihovoj kupnji, ali dogovor nikada nije finaliziran. Glavna prepreka, kako se navodi u tekstu, su strahovi Rijada od mogućih američkih sankcija, s obzirom na to da je saudijska vojska naoružana proturaketnim sustavima američke proizvodnje Patriot.

Saudijsku Arabiju privlače i višenamjenski lovci Su-35. Njeno zrakoplovstvo ima nešto manje od 200 zastarjelih F-15 Eaglesa. Iste, 2017. godine, odvijali su se pregovori o kupnji zrakoplova Su-35. Ali rezultati su još uvijek nepoznati.

Nadalje, svjetski poznata marka oružja u Rusiji naznačena je u obliku jurišne puške Kalašnjikov, AK-103 . Saudijska Arabija jedna je od nekoliko bliskoistočnih zemalja koje su ranije pokazale zanimanje za licenciranu proizvodnju modernih verzija ovog malokalibarskog oružja. 2019. Rijad je razgovarao o ugovoru s Ruskom Federacijom o domaćoj proizvodnji AK-103, a također je pristao uvesti i veliku seriju tih pušaka.

Slijedeća vrsta oružja je, ranije u tekstu naveden sustav TOS-1ASolntsepek“. Godine 2017., Saudijska vojna industrija (SAMI) potpisala je ugovor s Rosoboronexportom za opsluživanje i proizvodnju ovih sustava u svojoj zemlji. Oni bi trebali podržavati saudijske motorizirane divizije.

I konačno, peta vrsta oružja koju u ovom kontekstu spominje američki medij je protutenkovski raketni sustav 9M133 Kornet tj. njegova napredna varijanta Kornet-EM.

Ovdje treba naglasiti kako su 2015. godine saudijski vojni stručnjaci govorili i o interesu Rijada za još jedno moćno rusko oružje – taktički raketni sustav Iskander (naslovna foto prikazuje napredni sustav Iskander-M). Ali to je već vrlo krupan zalogaj, s obzirom da se radi o ubojitom ofanzivnom oružju, što bi susjedni Iran shvatio kao neposrednu prijetnju. Taj bi potez, sasvim sigurno, štetio i ukupnim rusko-iranskim odnosima.

 

 

Komentari

komentar

You may also like