Američki medij: u siječnju počinju razgovori SAD-a i Rusije jer su odnosi na nultoj razini povjerenja

Američki medij BuzzFeed izvijestio je kako se u siječnju moraju održati pregovori između glavnog zapovjednika NATO snaga u Europi generla Curtisa Scaparrottija i ruskog zapovjednika Glavnog stožera generala Valeriya Gerasimova.

Ranije, navodi merički medij, američkoj strani bila je naložena zabrana pregovora takve vrste, ali odnosi dviju zemalja su se spustili na tako nisku razinu, da je SAD odlučio tu povući zabranu.

Istodobno, odnosi dviju zemalja još su se više pogoršali nakon što je Washington nedavno odobrio isporuku protutenkovskog oružja Ukrajini. „Sve je to uobičajen posao diplomacije i nitko se ne smije čuditi da mi s Rusijom moramo o puno toga raspravljati“, citira BuzzFeed riječi glasnogovornice State Departmenta Heather Nauert.

Tako će se već u siječnju, u Bakuu (Azerbajdžan) susresti dvojica spomenutih generala i zapovjednika. Osim toga, u siječnju i veljači 2018.g. moraju se održati i sastanci između Vladislava Surkova (Putinovog posebnog izaslanika za Ukrajinu) i američkog posebnog izaslanika za tu zemlju Kurta Volkera, treće po važnosti osobe State Departmenta Tomasa Shannona i zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeia Ryabkova, kao i pregovori o Sporazumu o raketama malog i srednjeg dometa (the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF).

Prije je, navodi američki medij, nakon ruskog pripajanja Krima, Obamina administracija uvela zabranu susreta zapovjednika NATO saveza s njihovim ruskim kolegama. Taj je korak tada trebao pokazati potvrdu teze o nepromjenjivosti europskih granica, ali sada američki službenici govore kako značajno pogoršanje američko-ruskih odnosa zahtjeva češće dvostrane kontakte. „Upravo se sada povjerenje i odnosi nalaze na nultoj razini. Nama je nužno ozbiljno razgovarati“, navodi bivši zapovjednik NATO snaga u Europi Philip Breedlove, koji je također potvrdio kako mu je bilo zabranjeno susretati se s ruskim kolegama.

Međutim, američki saveznici u Europi bili su zabrinuti kako će se prošle godine razvijati američko-ruski odnosi, navodi autor članka. Oni su se bojali da će doći do dogovora Washingtona i Moskve, a sada vide kako su ti odnosi postali gori nego bila kada za mnoge godine. Jedan od NATO-ovih službenika, s kojim je razgovarao novinar BuzzFeeda, kazao je kako su Scaparrotti i Gerasimov već razgovarali telefonski i jedan drugom potvrdili interes za očuvanje vojnih kanala komunikacije. Međutim, Victoia Nuland, koja je radila u Obaminoj administraciji (i bila jedna od glavnih osoba zaduženih za Ukrajinu, op. GN.), nazvala je dužnost Scaparrottija „unikalnom“, jer on mora pobuditi SAD da se zamisli nad ulogom Rusije u sukobu u Ukrajini, „o kršenju Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa“ i o drugim strateškim ugrozama, koje primoravaju SAD i njihove saveznike poduzimati mjere odvraćanja.
Medij navodi, kako je Rusija željela poboljšati odnose još u ožujku prošle godine, ali je svaki put dobila odbijenicu od SAD-a.

Pri tom Heather Nauert i sada, govoreći o pregovorima s Rusijom u 2018. godini, ističe, kako se za normalizaciju odnosa Rusija mora promijeniti: „Postati konstruktivan susjed i partner transatlantske zajednice, koji uvažava suverenitet Ukrajine, ne želeći naškoditi našim saveznicima i partnerima, a također, u konstruktivnom tonu sudjelovati u riješenju krupnih globalnih problema s kojima se susrećemo“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like