Američki medij: Zašto je ruski T-14 tenk nezaustavljiv?

Unatoč smanjenju ruskih izdataka za obranu, ruska vojska nastavlja sa svojim programom borbenih vozila Armata, piše Peter Suciu u analizi za američki časopis The National Interest.

Proizvodnju serije tenkova nadzire Rostec, moskovski konglomerat koji je specijaliziran za konsolidaciju strateški važnih tvrtki u ruskom obrambenom sektoru. Projekt uključuje glavne borbene tenkove Armata T-14 prvi put demonstrirane tijekom Parade pobjede u Moskvi u svibnju 2015. Sergi Chemezov, glavni izvršni direktor korporacije Rostec, rekao je novinarima prošlog tjedna da će, iako će većina novih projekata biti obustavljeni, to se neće dogoditi s projektima Armata: koji uključuju T-14, teži tenk T-15 i T-16 zadužen za popravke drugih oklopnih vozila.

Međutim, kada bi ti tenkovi mogli biti isporučeni, još je uvijek pod znakom upitnika. Ruske kopnene snage (RGF) još nisu primile svoju prvu seriju T-14 treće generacije, a isporuka je više puta odgađana. Isporuku prvih devet tenkova očekivao je ruski proizvođač tenkova Uralvagonzavod (UVZ) 2018. godine, prije nego što je ciljni datum pomaknut na 2019. godinu. Izgradnja novog ruskog tenka započeta je 2010., kada je rusko Ministarstvo obrane prekinulo rad na “objektu 195”, tj. programu tenka T-95.

Cijeli se projekt smatrao velikim tehnološkim skokom u odnosu na dizajn vojnog hardvera iz sovjetske ere. T-14 se uvelike razlikuje od prošlih sovjetskih/ruskih tenkovskih platformi. Oblik tenka, od njegovog trupa do duge i kutijaste kupole, podsjeća na dizajn kupole zapadnih tenkova i značajan je odmak od prošlih sovjetskih dizajna. T-14 ima sedam kotača umjesto šest kotača koji su bili uobičajeni na gotovo svim prethodnim sovjetskim, pa čak i modernim ruskim MBT-ovima.

Nije samo profil Armate T-14 ono što ovaj tenk izdvaja od svojih prethodnika. Među njegovim inovativnim karakteristikama je kupola bez posade, koja uključuje daljinski upravljani glavni top 2A82-1M s potpuno automatiziranim punjenjem. Spremnik kupole sadrži ukupno 45 komada streljiva, ali glavni top može ispaljivati ​​i projektile s laserskim navođenjem. Osim toga, top 2A82 125 mm može se nadograditi na jači top 2A83 152 mm, dok se T-14 može opremiti i sekundarnim oružjem kao što je strojnica Kord 12,7 mm ili strojnica PKTM 7,62 mm. Na krovu kupole nalazi se meteorološki jarbol, uređaji satelitske komunikacije, globalni navigacijski satelitski sustav (GLONASS), podatkovne veze i radiokomunikacijske antene.

Niži oblik tenka smanjuje izloženost neprijateljskoj vatri i povećava sigurnost posade od tri čovjeka. Vozač, topnik i zapovjednik tenka smješteni su u odjeljku za posadu koji se nalazi u oklopnoj kapsuli na prednjem dijelu trupa, izoliran od automatskog punjača, kao i od skladišta streljiva u sredini tenka. Prostor za posadu izrađen je od kompozitnih materijala i zaštićen višeslojnim oklopom, koji prema izvješćima analitičara može izdržati izravan pogodak gotovo bilo koje vrste metka koji trenutno postoji, uključujući potkalibarske i metke za probijanje oklopa. Prednji dio tenka također je prekriven aktivnim obrambenim sustavom koji je dizajniran za presretanje protutenkovskog streljiva uključujući potkalibarske metke poput onih iz protutenkovskih vođenih projektila, raketa i RPG-ova.





Izvještava se da T-14 nudi najveću zaštitu (razina 5) prema normi STANAG 4569. Jedan od uobičajenih problema s kojim se sve tenkovske posade susreću je taj što imaju ograničen pregled na okolinu kada su sigurno zatvoreni unutar čeličnog trupa svog vozila, ali dizajneri T-14 su se pozabavili ovim problemom tako što su osigurali širokokutne kamere postavljene oko eksterijera. One osiguravaju sveobuhvatan pogled od 360 stupnjeva, pri čemu je zapovjednikov nišan postavljen na vrhu kupole također pokriva cijelo vidno polje, dok je nišan topnika opremljen periskopom i laserskim označivačem. Kamere po potrebi mogu zumirati, dok su senzori topline i infracrveni pregledi dostupni u svim vremenskim uvjetima, danju ili noću. T-14 čak ima i unutarnji WC tako da posada ne mora izlaziti iz tenka u slučaju nužde. Tenk bi trebao, po svemu sudeći, biti opasan sustav naoružanja, barem onda kada konačno uđe u službu ruske vojske

Komentari

komentar





You may also like