Američki mediji naveli vrijeme “ruske invazije” na Ukrajinu

Prema izvješćima pojedinih američkih medija, 175.000 ruskih vojnika sudjelovat će u invaziji na susjednu Ukrajinu, a navodno je već polovica vojnika od tog broja već raspoređena u blizini granice s Ukrajinom.

Prema njihovim navodima, Rusija u bliskoj budućnosti planira premjestiti 100 bataljunskih taktičkih grupa zajedno s oklopnim vozilima, topništvom i drugom opremom.

“Ruski planovi predviđaju vojnu ofenzivu na Ukrajinu već početkom 2022. s razmjerom uključenih snaga koji je dvostruko veći od onoga što smo vidjeli prošlog proljeća tijekom ruskih vježbi u blizini ukrajinskih granica”, rekao je anonimni izvor iz Bidenove administracije za AP i WP.

Predsjednik Joe Biden obećao je u petak da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu otežati poduzimanje vojne akcije u Ukrajini jer su američki obavještajni dužnosnici utvrdili da je u tijeku rusko planiranje moguće vojne ofenzive koja bi mogla početi početkom 2022.

To dolazi u trenutku kada je Rusija od Bidena zatražila jamstvo da Ukrajini neće biti dozvoljeno pridružiti se NATO savezu.

Dužnosnik je dodao da planovi predviđaju kretanje 100 taktičkih skupina bojne zajedno s oklopom, topništvom i opremom.





Upitan o otkrićima obavještajnih službi dok je u petak navečer krenuo na odmor u Camp David, Biden je ponovio svoju zabrinutost zbog ruskih provokacija.

“Svjesni smo ruskih postupaka već duže vrijeme i očekujem da ćemo imati dugu raspravu s Putinom”, kazao je Biden.

Američki dužnosnici i bivši američki diplomati kažu da je ukrajinska vojska danas bolje naoružana i pripremljena nego proteklih godina, a sankcije kojima Zapad prijeti Rusiji nanijele bi ozbiljnu štetu ruskom gospodarstvu. Ostaje nejasno namjerava li Putin pokrenuti rizičnu ofenzivu, navode američki mediji.





Kremlj je u petak kazao kako će Putin tijekom razgovora s Bidenom tražiti obvezujuća jamstva koja onemogućuju širenje NATO-a na Ukrajinu. Ali Biden želi odbiti takav zahtjev te je kazao: “Ne prihvaćam ničiju crvenu crtu.”

Postoje znakovi da su Bijela kuća i Kremlj blizu dogovora o sastanku sljedećeg tjedna, navodi medij.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji se u četvrtak sastao s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Švedskoj, rekao je da su SAD zaprijetile novim sankcijama. Nije detaljno naveo o kojim se sankcijama moguće radi, ali je dao do znanja da ti potezi neće biti učinkoviti.

“Ako dođu nove ‘paklene sankcije’, mi ćemo odgovoriti”, kazao je Lavrov. “Ne možemo ne odgovoriti.”

Tijekom sastanka Blinken-Lavrov  u Švedskoj u sklopu OESS-a bile su duboke razlike u mišljenjima, a ruski dužnosnik je optužio da se Zapad “igrao vatrom” uskraćujući Rusiji pravo glasa u bilo kakvom daljnjem širenju NATO-a na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Zelenskyy je tražio da se Ukrajina pridruži NATO savezu, ali nije postavio vremenski okvir.

Blinken je ovog tjedna rekao da su SAD “jasno dale do znanja Kremlju da ćemo odgovoriti odlučno, uključujući niz gospodarskih mjera s velikim utjecajem koje smo se suzdržali od korištenja u prošlosti”. Pretpostavka je da bi se radilo o isključenju Rusije iz SWIFT sustava međunarodnih plaćanja.

Više o ovoj temi pročitajte u našoj velikoj analizi ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Histerija o ruskoj invaziji na Ukrajinu i formiranje rusko-kineskog vojnog pakta

Komentari

komentar

You may also like