Američki ministar: Ako treba, uvest ćemo pomorsku blokadu Rusije!

Američki medij Washington Examiner objavio je riječi američkog ministra unutarnjih poslova Ryana Zinke, izrečene u Pittsburghu, na konferenciji udruge potrošača energije „Consumer Energy Alliance“, prema kojima SAD, u slučaju nužde, mogu uvesti pomorsku blokadu Rusije.

Zinke je kazao kako je to jedan od načina za suprostavljanje ruskoj energetskoj politici na Bliskom istoku i da SAD namjeravaju istisnuti Rusiju i Iran s energetskog tržišta. „SAD imaju takvu mogućnost – zahvaljujući našim pomorskim snagama – jamčiti otvorenost pomorskih putova i, ukoliko je nužno, uvesti blokadu … kako bi jamčili da njihovi energenti neće dolaziti na tržište”. Također je izjavio kako su SAD ostvarile prednost u odnosu na Moskvu i Teheran zahvaljujući primjeni metode „fracking“ u proizvodnji nafte i plina, koja je dovela do energetskog „buma“ u SAD-u, snizila američku ovisnost o vanjskim igračima, i preobrazila državu od velikog uvoznika u ne manje važnog izvoznika ugljikovodika. S druge strane, kazao je dalje, ruska ekonomija ovisi o izvozu energenata i to je glavni razlog jačanja ruskih pozicija na Bliskom istoku, gdje oni „žele biti utjecajan igrač… kakav su u Istočnoj Europi“. Zinke je izjavio kako je slično stanje i s Iranom. Zinke, s gledišta američke nacionalne sigurnosti, vidi dva načina izlaska iz nastalog stanja: vojni i ekonomski. Pri tom je ipak naveo kako bi vojni scenarij trebalo izbjeći i da je bolje nastaviti pritisak na te zemlje i potisnuti ih s energetskog tržišta, jer „mi to možemo učiniti, jer su … SAD najveći proizvođač nafte i plina“.

Napominjemo da je Ryan Zinke na dužnost ministra unutarnjih poslova imenovan 2017.g., a prije toga je bio zastupnik u Kongresu. Osim toga, 32 godine radio je u američkoj vojsci, točnije, u elitnim postrojbama za posebne operacije SEAL. Također, da ne bi bilo nepoznanica, moramo naglasiti kako američki MUP nema identične zadaće kakve su uobičajene na europskoj strani Atlantika i da se ne bavi osiguranjem zakona i javne sigurnosti, već se primarno bavi pitanjima iskorištavanja zemljišta, zaštite prirode i geoloških istraživanja.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju ruske strane. U Dumi i Vijeću Federacije ove su izjave dočekane s velikom dozom kritike, a naglašeno je i da bi američka blokada Rusije bila istovjetna objavi rata (Alexei Pushkov, Vijeće Federacije). Riječi američkog ministra tumače se gubitkom utjecaja Washingtona na Bliskom istoku i istodobnim jačanjem pozicija Moskve u toj regiji. Osim toga, pojedini ruski politički službenici navode kako su se zemlje-supotpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom  dogovorile uspostaviti specijalni mehanizam za trgovinu s Iranom za zaobilaženje američkih sankcija. Ovakve izjave visokopozicioniranih američkih političara ruska strana smatra „diletantizmom“.

Podsjećamo: SAD s početkom studenog pokreću najavljene protuiranske sankcije iz sfere energetike, kojima će biti podvrgnute i sve tvrtke drugih zemalja koje s Teheranom budu surađivale po pitanju trgovine naftom ili investicijskim projekatima u iranskom energetskom sektoru. Nervoza Washingtona tim je veća, jer su temeljem te odluke cijene nafte na svjetskom tržištu po prvi put u zadnje četiri godine previsile 80 dolara za barel, zbog očekivanog smanjenja dostupa iranske nafte. S druge strane OPEC i OPEC+ ne mogu očuvati dosadašnju razinu ponude nafte na tržištu (nakon smanjenja količina iranske nafte) kroz povećanje svoje proizvodnje. Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata apelirao i od OPEC-a izričito zahtijevao povećanje proizvodnje i smanjenje cijena nafte, što mu je vrlo važno uoči nadolazećih izbora za Kongres u studenoom ove godine, zbog pozitivnog efekta koje bi smanjenje cijena benzina imalo po američko biračko tijelo. Te su cijene porasle u svibnju, odmah nakon što je Trump proglasio jednostrano američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i najavio reanimaciju starih i uvođenje novih – nikada snažnijih protuiranskih sankcija.

 

 

 

0 komentara

You may also like