Američki ministar obrane i NATO, o suzbijanju izazova Rusije i Kine

Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je 1. lipnja posredstvom videokonferencije sa svojim kolegama iz NATO saveza o suzbijanju izazova Rusije i Kine u svezi s novim konceptom NATO saveza 2030, koji bi trebao biti odobren na summitu 14. lipnja u Bruxellesu, izvijestio je Pentagon.

„Ministar Austin izrazio je snažnu potporu inicijativi NATO-a 2030 (glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga), čiji je cilj održati savezništvo jakim s vojnog gledišta, ojačati ga s političkog gledišta, kao i dati mu globalniju viziju”, navodi se u priopćenju Pentagona.

Sastanci ministara vanjskih poslova i obrane članica NATO-a održani su 1. lipnja u formatu telekonferencije. Obično savez ne održava sastanke ministara vanjskih poslova i obrane istog dana, a ova je odluka povezana s predstojećim summitom NATO saveza 14. lipnja na kojem će po prvi put sudjelovati i američki predsjednik Joe Biden. Samo dva dana uoči njegovog summita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

Posljednji summit NATO saveza održan je u Londonu 2019. godine, kada je u njegovu radu sudjelovao prethodni američki predsjednik Donald Trump.

 

Komentari

komentar





You may also like