Američki ministar obrane: Kina je ‘prioritet broj jedan’

Američki ministar obrane Lloyd J. Austin III. definirao je, u svom memorandumu, glavne prioritete za Pentagon. Kina je definirana kao “prioritet broj jedan”, dok je Rusija sada u kategoriji slabijih prijetnji koje predstavljaju “nacionalne države”, zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom.

“Prioritiziranje Kine kao koračajućeg izazova”, navedeno je kao “broj jedan” izazov za Pentagon.

Stoga se zahtijeva razvijanje operativnih koncepata, kapaciteta i planova kako bi se ojačalo “odvraćanje i zadržala kompetititivna prednost”.

“Taj će pristup prema Kini biti koordiniran i sinkroniziran (…) kako bi se unaprijedili prioriteti ministarstva obrane – integrirani u unutarnju i vanjsku politiku – te u vladinu strategiju, u cjelini, jačanjem saveza i partnerstava ministarstva obrane, uz podršku na dvostranačkoj osnovi u Kongresu”, navodi se.

Također se navodi da će, uz Kinu, ministarstvo obrane “biti spremno odgovoriti i evikasno odvratiti prijetnje nacionalnih država (‘nation state threats'”, među kojima se navode Rusija, Iran i Sjeverna Koreja.

Navedene su i prijetnje koje predstavljaju nedržavni akteri, odnosno “nasilno ekstremističke organizacije, poput onih koje djeluju na Bliskom Istoku, u Africi te u Južnoj i Srednjoj Americi”.





 

Komentari

komentar





You may also like