Američki ministar obrane: preventivni nuklearni napad moguć i bez odobrenja Kongresa

Američki ministar obrane James Mattis kazao je 30. listopada na saslušanju u Odboru za vanjsku politiku Senata na temu američke primjene vojne sile u inozemstvu, kako može predočiti situaciju, prema kojoj predsjednik Donald Trump izdaje zapovjed o pokretanju preventivnog nuklearnog napada bez dozvole Kongresa.

„Ukoliko bismo uvidjeli kako se oni (neka druga država) priprema za to (napad nuklearnim oružjem na SAD) i da je to neizbježno, mogu si predočiti takvu situaciju“, kazao je šef Pentagona. Pritom je dodao kako će se takva odluka podvrgnuti temeljitom razmatranju“.

Spomenuta tema Senatskog odbora za vanjsku politiku posvećena je korištenju vojne sile od strane predsjednika države, prije svega u odnosu na teroriste na Bliskom istoku. Senator Ben Cardin iz Demokratske stranke pitao je generala Mattisa: „Shvaćam li ja pravilno, da vi nemate dozvolu primjene vojne sile protiv Sjeverne Koreje?“ Na to je odgovorio državni tajnik Rex Tillerson, koji je na saslušanju bio zajedno s ministrom obrane, kazavši, kako on misli, „da“, čime je potvrdio kako predsjednik Trump za sada nema takvu dozvolu od strane Kongresa. Međutim, Tillerson je dodao kako Bijeloj kući nije nužna nova ili bilo kakva dodatna dozvola Kongresa, jer je Kongres 2001.g. odobrio američkom predsjedniku korištenje svih nužnih snaga i sredstava „protiv onih država, organizacija ili osoba koje su, kako on smatra, planirali, izvršavali ili pomagali izvršiti terorističke napade 11. rujna 2001.g. ili su kod sebe primali takve organizacije ili osobe“.

Pod tom odlukom „odvijaju se i napori za nanošenje poraza organizaciji „Islamska država“ u Iraku i Siriji“, kazao je državni tajnik i dodao, kako su „u Siriji napori koalicije na čelu sa SAD-om usmjereni na poraz „IS“. SAD ne teži vođenju bojevih djelovanja protiv vojske sirijske vlade ili provladinih snaga“. Ali, kazao je dalje Tillerson, „SAD se neće kolebati ukoliko zatreba primijeniti nužnu silu kako bi zaštitio SAD, koaliciju ili partnere uključene u vojnu kampanju protiv IS.“

A ukoliko Kongres ipak odluči kako je „takva dozvola nužna“, izjavio je državni tajnik, on bi želio „dati nekoliko prijedloga: ona mora biti odobrena na način da bi anulirala ono što slijedi, ne smije biti vremenski ograničena i ne smije biti ograničena bilo kakvom geografskom zonom“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like