Američki ministar obrane tješi saudijskog prijestolonasljednika obećavajući mu zaštitu

Povećava se strah Saudijske Arabije od najnovijih geopolitičkih procesa na Bliskom istoku. Jedan od njih je onaj, povezan s mogućim ukidanjem američkih sankcija protiv Irana i posljedično jačanje utjecaja Teherana u regiji. Drugi strah Rijada odnosi se na odbijanje jemenskih huta za prekidom rata i smanjene mogućnosti za pronalazak “časnog” povlačenja Saudijske Arabije iz vojne kampanje koju je brzopleto pokrenula još u ožujku 2015. g., misleći kako će snagom modernog američkog oružja slomiti otpor jemenskih šijitskih pobunjenika. Međutim, nekako je sve pošlo po zlu, gledano, naravno, iz kuta Rijada. Zato je njemu sada nužan utješitelj i zaštitnik koji će pomoći izgladiti nagomilane probleme s kojima se Saudijska Arabija samostalno sve teže nosi.

Tako je američki ministar obrane Lloyd Austin prošle srijede telefonski razgovarao s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije i ministrom obrane Mohammedom bin Salmanom, pri čemu je šef Pentagona naglasio predanost Sjedinjenih Država u pomoći Saudijskoj Arabiji da zaštiti svoj teritorij i narod (info: Al Arabiya).

Dvojica dužnosnika razgovarali su o regionalnoj sigurnosti, poglavito o naporima za završetak rat u Jemenu i “bilateralnim naporima za jačanje obrane Saudijske Arabije”, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Kirby je kazao kako je američki ministar obrane “primijetio nedavne uspjehe Saudijske Arabije u odbijanju napada Hutija na kraljevstvo” i zahvalio prijestolonasljedniku na suradnji s američkim posebnim izaslanikom u Jemenu Timom Landerkingom na okončanju rata u Jemenu.

Iranski pobunjenici Houthi, koji od 2014. g. kontroliraju veći dio sjevernog Jemena, nastavili su prekogranične napade na Saudijsku Arabiju i posljednjih mjeseci provode ofanzivu za preuzimanje jemenske regije bogate energentima – Marib, navodi arapski medij.

Houthi odbijaju američki prijedlog za završetak rata na način koji (prema njihovom mišljenju) odgovara Washingtonu i Rijadu, te traže potpuno povlačenje saudijskih snaga iz Jemena, kao i isplatu ratne odštete za uništene objekte i infrastrukturu u saudijskim zračnim napadima. U međuvremenu nastavljaju svoju ofanzivu, kao i napade na saudijska naftna postrojenja balističkim raketama ili dronovima s eksplozivom.
 

Komentari

komentar

You may also like