Američki mornari optuženi zbog “curenja” snimke u kojoj se vidi pad F-35

Američka mornarica optužila je pet mornara zbog navodnog propuštanja snimke u javnost na kojoj se vidi trenutak kada se skupi borbeni avion zapalio i srušio u more prilikom neuspjelog slijetanja na nosač zrakoplova krajem siječnja.

Viši načelnik, zastavnik i tri glavna podčasnika optuženi su za kršenje kodeksa vojnog pravosuđa, potvrdila je mornarica medijima u petak, odbivši imenovati optužene. “Istraga o neovlaštenom objavljivanju videosnimke s broda je završena”, rekao je glasnogovornik mornaričkih zračnih snaga Zach Harrell u izjavi za portal military.com. Incident o kojem je riječ dogodio se 24. siječnja kada F-35C američke mornarice nije uspio propisno sletjeti na palubu nakon čega se srušio u more s nosača USS Carl Vinson na neotkrivenoj lokaciji u Južnom kineskom moru. Dok je šest mornara ozlijeđeno za vrijeme dok je avion skliznuo s palube broda, pilot se uspio sigurno katapultirati.

Slike pada počele su kružiti internetom nekoliko dana nakon nesreće, uključujući fotografiju oštećenog mlažnjaka koji pluta u moru, kao i kratku snimku F-35 dok se približavao slijetanju. Konkretna snimka povezana s optužbama loše je kvalitete, ali je američka mornarica potvrdila da je zbilja riječ o njihovom avionu. Vidi se kako avion gori dok struže o palubu. Snimka se pojavila na društvenim mrežama 6. veljače. Glasnogovornik mornarice rekao da neće biti podignute optužnice za prva dva “curenja”. “To je bila odluka koju je donio zapovjednik USS Carl Vinson na temelju nalaza odgovarajućih istraga”, rekao je o odluci da se ne kažnjavaju prijašnja neovlaštena curenja. Vojni glasnogovornik je nadalje rekao za USNI News da je curenje zadnje snimke problematično jer je riječ o “vladinom dokumentu koji je objavljen bez propisnog čišćenja”, dok su ostale slike tretirane drugačije, jer su snimljene “osobnim uređajem”.

Najnoviji višenamjenski borbeni zrakoplov američke vojske, F-35, svaki vrijedan oko 100 milijuna dolara, tijekom svog razvoja i djelovanja pokazao je niz problema, uključujući kašnjenja u razvoju, prekoračenja troškova i kvarove opreme. Ranije ove godine, Južna Koreja kao jedna od nekoliko zemalja koje su kupile avion, bila je prisiljena prizemljiti cijelu svoju flotu F-35 nakon što je kvar rezultirao slijetanjem “trbuhom” . Još jedan F-35 kojim upravlja UK srušio se u Sredozemno more u studenom prošle godine dok je pokušavao uzlijetati s nosača zrakoplova, navodno uzrokovano time što je zrakoplov usisao kišni pokrivač u vlastiti motor.

Komentari

komentar





You may also like