Američki nogometni savez namjerno prikazao zastavu Irana bez grba

Američki nogometni savez na društvenim mrežama objavio je sliku iranske zastave, ali grba, a kao razlog su naveli to da podržavaju prosvjednike u Iranu. SAD i Iran igraju jedan protiv drugoga na Svjetskom prvenstvu u utorak. Federacija je u današnjem priopćenju navela da je odlučila ne objaviti službenu zastavu kako bi iskazali “potporu ženama u Iranu koje se bore za osnovna ljudska prava”. Ovaj potez dolazi dok se u Iranu nastavljaju prosvjedi protiv teokratske vlade u Teheranu, piše AP.

Twitter račun muške reprezentacije SAD-a prikazao je, uoči utakmice, iransku zastavu samo u zelenoj, bijeloj i crvenoj boji. No, preko Facebooka i Instagrama su objavili prikaz službene iranske zastave, kao i na službenoj internetskoj stranici. U Iranu se odvijaju višemjesečne demonstracije protiv iranske vlade nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna, koju je pritvorila policija za moral.  U prosvjedima je najmanje 450 ljudi ubijeno, a uhićeno njih više od 18 000. Iranska vlada tvrdi da su prosvjede potakni neprijatelji u inozemstvu, prije svega SAD.

Iransko izaslanstvo pri Ujedinjenim narodima i njihov nogometni savez nisu još komentirali incident. Dok Iranci bijesne preko interneta, iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim tvrdi da je američki nogometni savez “uklonio simbol Alaha” s iranske zastave. Grb Islamske Republike, dizajniran 1980. godine, sastoji se od četiri krivulje s mačem između njih. Predstavlja islamsku izreku: “Nema boga osim Boga”. Također podsjeća na tulipan ili lotos. Na vrhu i dnu zastave nalaze se i 22 natpisa “Bog je velik”, koji odaje počast datumu u perzijskom kalendaru kada je Islamska revolucija započela. Zastava je već postala predmet spora na Svjetskom prvenstvu. Naime, dio iranski navijača na prvenstvu mahao je starom iransku zastavu s grbom lava i sunca što je grb bivšeg vladara, pokojnog šaha Mohammada Reze Pahlavija.

Komentari

komentar

You may also like