Američki nosač zrakoplova prošao Sueski kanal i plovi prema Iranu

Američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln, koji je prema zapovjedi predsjednika Donalda Trumpa upućen na Bliski istok u svojstvu „jasnoga signala“ Iranu, u četvrtak, 9. svibnja, prošao je Sueski kanal (info: Reuters).

Razmještaj udarne grupe brodova, kao i američkih bombardera u bliskoistočnoj regiji, kako je ranije kazano u Bijeloj kući, ima za cilj ukazati na američki odgovor silom na bilo koji napad na sebe i svoje saveznike i uskraćenje prava na američke interese na Bliskom istoka, izjavio je 5. svibnja Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Podsjećamo: iransko Visoko vijeće za nacionalnu sigurnost 7. svibnja američke je planove za slanje udarne grupe brodova i bombardera u zonu Perzijskog zaljeva nazvalo „psihološkim ratom“. Istoga dana vojni savjetnik ajatolaha Sejjida Alija Hameneija, general Hosein Deghan, izjavio je kako SAD „ne žele i nisu sposobne“ za vojne akcije protiv Irana. Dodao je, kako će Washington teško uvjeriti svjetsko javno mišljenje i države regije na otpočinjanje totalnog rata protiv Irana i mobilizirati resurse za takav sukob.

Samo dan ranije vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan izjavio je kako je odobrio slanje američke grupacije brodova i bombardera na Bliski istok zbog znakova „stvarne ugroze od strane snaga iranskoga režima“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like