Američki nosač zrakoplova stiže u Perzijski zaljev! Iran priprema protuodgovor!

Američki medij USA Today, u subotu, 28. studenog, navodi, pozivajući se na Pentagon, kako je američkom nosaču zrakoplova Nimitz i pratećoj udarnoj skupini brodova naložen povratak u zonu Perzijskog zaljeva radi osiguranja “obrambene sposobnosti” tijekom povlačenja američkih trupa iz Iraka i Afganistana.

Povlačenje dijela američkog kontingenta iz te dvije zemlje do 15. siječnja, koje je najavio aktualni predsjednik SAD-a Donald Trump, može se smatrati razlogom za povratak udarne grupe brodova u tu regiju. Međutim, prema mišljenjima brojnih analitičara, glavni motiv ipak je bila očekivana eskalacija iz  iranskog smjera, gdje je posljednjih dana zabilježen porast napetosti. Posljednja dva mjeseca Trumpovog boravka u Bijeloj kući, u Sjedinjenim Državama i Izraelu nazivaju se “vrlo osjetljivim razdobljem” u kojem se može dogoditi nagla eskalacija sukoba s Iranom, gotovo do ulaska u međusobni izravni oružani sukob.

Pentagon je naredio raspoređivanje Nimitza u Perzijskom zaljevu neposredno uoči atentata na vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha  u blizini Teherana, koji se smatrao ključnom osobom za razvoj iranskog nuklearnog programa (vidi poveznicu prije nastavka teksta).

Jedan od vodećih iranskih nuklearnih znanstvenika ubijen blizu Teherana

Taj je atentat izazvao veliku pozornost svjetske javnosti i uvelike se uspoređuje s organiziranom likvidacijom zapovjednika specijalnih postrojbi Quds iranskog Korpusa straže islamske revolucije generala Qassema Soleimanija u bagdadskoj zračnoj luci početkom siječnja ove godine, od strane američkih bespilotnih letjelica. I tada i sada u Teheranu su ukazivali na “izraelski trag” u obje operacije.





Sve se to poklopilo i s prošlotjednim iznenadnim dolaskom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Saudijsku Arabiju i to u vrijeme dok je u Rijadu boravio američki državi tajnik Mike Pompeo.

I dok Sjedinjene Države dovlače dodatne snage na granice Irana (o tome smo pisali na našem portalu, vidi poveznicu ispod teksta), dotle Iran obećava izuzetno oštar odgovor na najnoviji atentat, a njegove su političke i vojne elite jedinstvene u odlučnosti da se osvete za još jedan “izdajnički udarac” na Iran. Iranski vjerski vođa i glavna osoba u Iranu ajatolah Sayyid Ali Hamnei u svojoj je poruci od subote naredio da se “kazne odgovorni” za teroristički napad na Mohsena Fakhrizadeha, čelnika Organizacije za istraživanje i inovacije iranskog ministarstva obrane (info: IRNA), dok je predsjednik Hassan Rouhani u govoru na televiziji optužio Izrael za ubojstvo. Tada je kazao slijedeće: “Naš narod je mudriji, neće dopustiti da se namami u zamku cionističkog režima (Izrael). Iran će nesumnjivo odgovoriti na mučeništvo našeg znanstvenika u pravo vrijeme.”

Iz Rouhanijeve izjave lako se može iščitati kako je Iran svjestan činjenice da ga žele isprovocirati na rat u povoljno vrijeme za svoje protivnike. Zato je realnije za očekivati asimetričnu reakciju, na koju se Teheran odlučio i nakon spomenutog siječanjskog ubojstva na svog karizmatičnog generala. Podsjećamo, tada se njegov protuodgovor sastojao u raketnom napadu na bazu Ain al-Assad na zapadu Iraka, koju koriste američke snage, izvršenom u noći sa 7. na 8. siječnja.





U svakom slučaju, do Bidenovog preuzimanja vlasti u Bijeloj kući (krajem siječnja iduće godine) još je puno vremena, sasvim dovoljno za daljnje zaoštravanje situacije u Perzijskom zaljevu. Kako će se ona dalje odvijati vrlo je teško prognozirati i s obzirom na Trumpove „egzibicije“ vezane uz (ne)priznanje svog izbornog poraza, ali i nastojanja Izraela i američkih ključnih zaljevskih partnera, prije svih Saudijske Arabije, da maksimalno iskoriste preostalo vrijeme i svedu iranske vanjskopolitičke ambicije, uključno i one oko razvoja njegovog nuklearnog programa, na najmanju moguću mjeru. Svaki oštriji iranski protuodgovor na takva nastojanja samo bi išao na ruku i Trumpu i spomenutoj „ekipi“, ali je glavno pitanje ono – do koje mjere Teheran uopće ima pravo na strpljivost s obzirom na sve ovo što mu se događa?

Mediji: Izrael očekuje američki napad na Iran?

 

Komentari

komentar

You may also like