Američki novi akcijski plan za Rusiju

Američka administracija namjerava u neposrednoj budućnosti objaviti daljnji akcijski plan za Rusiju, najavila je u subotu, 10. travnja, glasnogovornica Bijele kuće Jennifer (Jen) Psaki. Tekst s brifinga objavljen je na službenoj web stranici Bijele kuće.

“Mogu potvrditi: posljedice će biti vidljive i nevidljive. Nadamo se da ćemo to uskoro izvijestiti”, odgovorila je Psaki na pitanje o navodima Bloomberga, prema kojima Sjedinjene Države razmatraju uvođenje novih proturuskih sankcija.

Podsjećamo: Bloomberg je 8. travnja, pozivajući se na tri dobro upoznata izvora, izvijestio kako američki predsjednik Joe Biden, zajedno sa svojom administracijom, razmatra niz novih sankcija protiv Rusije zbog zlonamjernih aktivnosti s ruske strane, poput hakerskih napada i td. (vidi poveznicu ispod teksta).

Navodno bi se trebalo raditi o novim mjerama, koje uključuju i protjerivanje ruskih diplomata (onih iz sfere obavještajnog rada) i niz ograničenja za individualne osobe. Ovaj paket mjera navodno može pružiti “učinkovito odvraćanje budućih hakerskih napada” Rusije.

Međutim, autori teksta naveli su i kako brojna pitanja između Moskve i Washingtona ostaju neriješena, zbog čega će se Sjedinjene Države nekako morati savjetovati s Rusijom o temama poput nuklearnog sporazuma s Iranom ili borbe protiv klimatskih promjena.

SAD razmišljaju o protjerivanju ruskih diplomata





 

Komentari

komentar





You may also like