Američki obavještajci: “Putinova smrt dovest će do političkog ‘kaosa'”

Prema povjerljivim izvješćima američkih obavještajnih službi, ruski predsjednik Vladimir Putin u travnju se liječio od uznapredovalog raka, izvještava Newsweek.

Tri visokorangirana američka obavještajca potvrdila su medijima da se Putin liječi od teške bolesti te da se u ožujku pokušalo izvršiti atentat na njega. “Putinov stisak je jak, ali više nije apsolutan” – rekao je jedan od viših obavještajnih časnika. Sva tri dužnosnika, jedan iz ureda ravnatelja Nacionalne obavještajne službe, jedan umirovljeni viši časnik Zračnih snaga i jedan iz Obrambene obavještajne agencije, kažu da izolacija ruskog čelnika otežava američkoj obavještajnoj službi preciznu procjenu Putinovog statusa i zdravlja. U izvješću stoji i da je Putin paranoičan u vezi s ostankom na vlasti zbog stanja s ratom u Ukrajini.

Obavještajci su upozorili da će Putinova smrt dovesti do političkog ‘kaosa’, prenosi britanski LBC. Jedan izvor je rekao: “Vakuum moći nakon Putina mogao bi biti vrlo opasan za svijet.” Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je sugestije da je Putin bolestan u intervjuu na francuskoj televiziji prošlog vikenda. “Mislim da zdrava osoba ne može posumnjati na znakove bolesti ili tegobe kod ovog čovjeka”, rekao je Lavrov.

Špekulacije o Putinovom zdravlju traju već neko vrijeme, a sve je počelo nakon što su primijećeni znakovi čudnog govora tijela na objavljenim sastancima s ruskim političarima. Tijekom sastanka s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, 21. travnja, Putin je viđen kako se pognuo i jednom rukom hvatao stol što je izazvalo nagađanja o mogućoj Parkinsonovoj bolesti. Također, viđen je klonuo i napuhan 9. svibnja na manifestaciji povodom Dana pobjede. Šef ukrajinske obavještajne službe general Kyrylo Budanov rekao je za Sky News u svibnju da je Putin u “vrlo lošem psihičkom i fizičkom stanju te je jako bolestan”.

Komentari

komentar





You may also like