Američki osiguravatelji Meksiku će morati platiti oko 6 mlrd. dolara zbog niskih cijena nafte

Prije objave same vijesti, a radi njezinog lakšeg razumijevanja, podsjećamo kako smo nedavno pisali o tome, da se u okviru novog naftnog sporazuma unutar formata OPEC+ od Meksika tražilo dnevno smanjenje proizvodnje nafte u iznosu od 400 tisuća barela, što je ta zemlja odbila, pristavši na smanjenje od svega 100 tisuća barela. To je prijetilo propašću tek ugovorenog sporazuma s obzirom da se prema statutu OPEC-a sve odluke moraju donositi jednoglasno, zbog čega je američki predsjednik Donald Trump (želeći spriječiti propast novog sporazuma), obećao kako će SAD na sebe preuzeti obveze Meksika tj. da će uz već početo američko smanjenje svoje proizvodnje (temeljem zakonitosti tržišta, kako ga je Trump objasnio) nju dodatno smanjiti i za preostali meksički iznos od 300 tisuća barela.

A sada se osvrnimo na predmetnu vijest. Američki Bloomberg navodi kako američke banke Meksiku kompenziraju niske cijene nafte u iznosu od 6 milijardi dolara. Bloomberg se pritom poziva na riječi meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopesa Obradora.

Pritom treba podsjetiti kako je Meksiko prethodno osigurao cijenu za svoju naftu za 2020.g. na razini 49 dolara za barel. Zato se ovih 6 milijardi dolara odnosi na razliku između osigurane i stvarne cijene nafte, a s obzirom kako trenutačna cijena izvozne meksičke nafte iznosi svega 7,12 dolara za barel.

Bloomberg navodi kako je meksičku naftu osigurala nevelika grupa investicijskih banaka i naftnih tvrtki, kao i to da se taj posao smatra najvećim na Wall Streetu ove godine.

Meksički predsjednik izjavio je slijedeće: „Mi smo zaštitili Ministartsvo financija. Osigurali smo naftu po cijeni od 49 dolara za barel. To će nam osigurati dobivanje oko 150 milijardi pesosa. Nećemo izgubiti novce zbog pada cijena“.

Meksiku ovo nije prvi put da osigurava cijenu svoje nafte. Tako je npr. u vrijeme naftne krize iz 2015.g. od osiguranja dobio još veći iznos – 6,4 milijarde dolara.





Naravno, osiguranje cijene nafte nije jeftino. U prosjeku godišnje košta 1 milijardu dolara. Meksiko je ranije objavljivao kako su cijene nafte osiguravale banke i tvrtke poput Goldman Sachs Group, JPMorgan & Chase Co.Royal Dutch Shell Plc. Meksiko je uvijek osiguravao oko 250 miljuna barela godišnje, što je otprilike bio i njegov izvoz „crnog zlata“.

Osiguranje ovoga tipa bio je vrlo popularan instrument na energetskom tržištu koje se bavi proizvodnjom nafte i plina tzv. fracking tehnologijom, koja je skupa i zbog čega je njezina cijena rentabilnosti proizvodnje puno veća nego kod tradicionalnog bušenja. Međutim, prema navodima američkih poslovnih medija, za ovu godinu samo je polovica tih tvrtki osigurala svoje cijene. To nije učinio niti, jedan od divova tog načina proizvodnje – Continental Resources, čiji je v.d. predsjednik u očaju molio predsjednika Donalda Trumpa da kazni Saudijsku Arabiju i Rusiju sukladno američkom antimonopolskom zakonu, a jučer je zatražio i da američki regulatori provjere burze u smislu je li bilo manipulacija ili informatičkih pogrešaka, zbog čega su naftni fjučersi gotovo automatski pali. Grupacija CME, koja je operator tržišta fjučersima, odmah je odgovorila kako ne treba tražiti nikakve skrivene razloge jer je stvarni razlog pada cijena razvidan: pad potražnje zbog pandemije koronavirusa i višak nafte na tržištu, kao i visoka razina napunjenosti naftnih spremnika.

Komentari

komentar





You may also like