Američki politolog: kako Ukrajina gura SAD u rat

Američki političar i publicist Patrick Buchanan u svojoj kolumni u američkom mediju The Americam Conservative razmišlja o tome, tko je kriv za nedavni incident u Kerčskim vratima i zašto SAD tako lako dozvoljavaju sebe gurati u tuđe sukobe.

Why is Ukraine’s Kerch Crisis Any of Our Business?

Buchanen tvrdi kako se radi o namjernoj provokaciji ukrajinske strane jer su ukrajinski brodovi i ranije često plovili kroz Kerčinska vrata (ispod Krimskog mosta) i dobro su znali sva pravila koja pri tom moraju poštivati. On smatra kako je ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko namjerno ignorirao ta paravila, kako bi tu situaciju iskoristio za svoje unutarnje ciljeve. Njegov rejting značajno je opao i on shvaća kako, ukoliko ne učini nešto efektno i senzacionalno, njegova stranka na izborima praktički neće imati nikakvih šansi. Gotovo odmah nakon incidenta Poroshenko je proglasio ratno stanje u svim regijama koje graniče s Rusijom i Crnim morem, izjavivši, kako će Moskva uskoro početi agresiju na Ukrajinu, te je od Zapada zatražio uvođenje novih sankcija protiv Moskve, a SAD pozvao na akcije protiv Rusije.

Posljedično je Adrian Karatnytsky iz Atlantic Councila-a pozvao na jačanje američke vojno-pomorske nazočnosti u Crnom moru, i dostavu Ukrajini protubrodskih raketa, kao i jačanje sankcija i sprječavanje izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Južni tok“, izjavio je Buchanan.Odgovarajući na retoričko pitanje o tome, zašto se SAD daju tako lako uvlačiti u nepotrebne sukobe, autor kolumne napisao je slijedeće: „Zašto mi dopuštamo uvlačenje u tuđe sukobe, počevši od pitanja kome pripadaju otoci u Južnokineskom moru, tko mora vladati (otokom) Senkaku i Južnim Kurilima i, zaključno, ima li Pridnestrovlje pravo odvojiti se od Moldavije, a Južna Osetija i Abhazija od Gruzije, ako se Gruzija odvojila od Rusije (SSSR-a)?“

„Ako se Ukrajina 1991.g. imala pravo odvojiti od Rusije, zašto onda Krim, Doneck i Luhansk nemaju pravo na odvajanje (od Ukrajine)? Kakva je američka briga za ta mjesta? Jesmo li mi uistinu spremni ići u takav rizik, kao što je rat s Rusijom ili Kinom, za pravo vladanja nad tim teritorijima“, pita se Partick Buchanan.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like