Američki preustroj uporabe kopnenih snaga, kao odgovor na nove izazove

Američki Pentagon radi na novom konceptu uporabe kopnenih snaga, što detaljno opisuje Izviješće Army Multi-Domain Transformation: Ready to win in Competition and Conflict. U njemu se navodi kako će se američka kopnena vojska, kao zanemareni segment ukupnih oružanih snaga najveće globalne vojne velesile boriti u sljedećim desetljećima. 

U analizi ovog izviješća poslužit ćemo se tekstom agencije RIA.

Kombinirana oružana borba u izvješću se smatra međusobno povezanim vojnim akcijama u različitim okruženjima (domenama) – na moru, kopnu, zraku, svemiru, a također i u cyber prostoru. Prema američkoj vojnoj strategiji, s vremenom će novi koncept postati najučinkovitiji u NATO-u, a glavna uloga u ratovima bit će dodijeljena upravo kopnenim snagama.

Kopnene su snage već dugi niz godina zanemareni segment ukupnih vojnih snaga SAD-a. Imale su manje pozornosti i sredstava od pomorskih i zračnih snaga, a opseg vojne opreme sporije se ažurirao. Sposobnosti kopnenih snaga bile su dovoljne za uspješnu borbu protiv slabijeg neprijatelja u oružanim sukobima niskog i srednjeg intenziteta. Međutim, prema Washingtonu, sukob s Rusijom i Kinom zahtijeva bitno drugačiji pristup. Te su zemlje sposobne stvoriti zone “Anti-Access / Area Denial” (A2 / AD) na svojim granicama, gdje će zapadni zrakoplovi i brodovi pretrpjeti nerazumno velike gubitke u slučaju sukoba. Na kopnenim snagama je da prodru u ove zone.

“Kina i Rusija nastavljaju osporavati međunarodni pravni poredak”, kaže autor dokumenta, načelnik stožera američke vojske general James McConville. “Sve više promiču programe usmjerene na istiskivanje Sjedinjenih Država na globalnoj razini. Da bismo im se oduprli, trebamo se promijeniti. Nadam se da ćemo do 2035. imati potpuno drugačiju vojsku, moderniziranu i spremnu za dominaciju nad protivnicima u velikim borbenim operacijama (LSCO). ”

Posebne postrojbe

Nove strukturne jedinice američke vojske – Multi-Domain Task Force (MDTF) – postat će prethodnica NATO snaga i, prema stratezima, prve će ući u “zone bez pristupa”. Sastav i broj tih jedinica ovisi o borbenom zadatku i uvjetima teatra operacija. Glavna udarna snaga su visoko precizne rakete, HIMARS MLRS. U ugroženom razdoblju operativne skupine s više domena uključit će se u izviđanje u interesu cijele skupine snaga: identificirat će neprijateljske položaje protuzračne obrane, mjesta koncentracije postrojbi i formacija, organizirati elektroničko izviđanje i pratiti kretanje vojne opreme. U slučaju rata, MDTF će iskoristiti svoj puni potencijal kako bi smanjio učinkovitost “zona zabranjenog pristupa”, a udarnim oružjem uništit će ključne objekte neprijateljske vojne infrastrukture.

Prva radna skupina za više domena MDTF-1 stvorena je 2018. godine. Tamo testiraju obećavajuća taktička i tehnička rješenja koja će usvojiti druge slične postriojbe. Skupina je smještena u bazi Lewis McHord u državi Washington i dodijeljena je američkoj Pacifičkoj vojsci. Sudjelovala je u najvećim međunarodnim pomorskim vježbama RIMPAC 2018. Očito se to svidjelo vojnim generalima – u 2021. fiskalnoj godini vojni odjel planira postaviti drugi MDTF u Tihooceansku regiju. Još će jedan biti formiran za Arktičku regiju.

Posebna pozornost posvetit će se obavještajnim službama, elektroničkom ratovanju, komunikacijama. Odjeli će također uključivati ​​stručnjake za kibernetsku sigurnost.

Međutim, planovi Washingtona da obuzda Kinu suočili su se s neočekivanim poteškoćama. Prema pukovniku Jasonu Charlandu, stručnjaku u sjedištu kopnenih snaga u Pentagonu, uporaba MDTF-a protiv Kine ima smisla samo ako se raketno oružje instalira na takozvani prvi otočni lanac, koji uključuje Filipine, Japan i Južnu Koreju. Najbliža američka vojna baza nalazi se u Guamu, dvije tisuće kilometara od obale Kine. Charland je napomenuo kako saveznici u regiji nisu željni raspoređivanja američkih udarnih sustava.

Koncept budućnosti

Amerikanci će razviti kopnene snage u nekoliko faza. Do 2022. godine značajno će “uzdrmati” obrambenu industriju i pokrenuti nekoliko desetaka programa u šest glavnih područja: hiperzvučno oružje, krstareće rakete velikog dometa, bežični sustavi upravljanja velikom brzinom, digitalno bojište, topništvo velikog dometa i MLRS, individualna oprema za vojnike. Prvi proizvodni uzorci trebale bi dobiti postrojbe do kraja 2021. godine.

Za 2023.-2025. planira se preoblikovati redovnu strukturu postrojbi i taktiku njihove uporabe u standarde operacija na više domena. Uz to, vojska će dobiti nove vojne protuzračne obrambene sustave u bliskoj zoni, kao i hiperzvučni zemaljski sustav LRHW. U razdoblju 2026.-2028. Kopnene snage će obnoviti borbena motorna vozila po programu OFMV, modernizirane tenkove, taktičke bespilotne letjelice po programu FUTAS i druge. Istodobno, do 2028. godine stvorit će se snage i sredstva za prijelaz bojnog polja u digitalni format.

Pentagon je uvjeren kako će novi koncept korištenja kopnenih snaga SAD-a omogućiti stalni pritisak na neprijatelja, voditi složene operacije što je prije moguće, aktivno koristiti precizno oružje i postići prednost prije početka neprijateljstava. Međutim, ova će strategija vjerojatno pretrpjeti značajne promjene. Uostalom, ni Kina ni Rusija do 2035. neće sjediti skrštenih ruku.

 

Komentari

komentar

You may also like