Američki proizvođač LNG-a priznao europsku potrebu za ruskim i američkim plinom

Ono na što je Geopolitika News u više navrata upozoravala u svojim analizama na temu energetike, danas je potvrdio i potpredsjednik velikog američkog proizvođača ukapljenog plina i glavnog izvoznika američkog ukapljenog plina u Europu – tvrtke „Cheniere Energy“.

Naime, potpredsjednik te kompanije Andrew Walker izjavio u svom govoru na Europskoj konferenciji o plinu, kako će Europa u buduće morati računati i na isporuke ruskog plina i ukapljenog plina, između ostalog i onog američkog.

„Europi u dugoročnoj perspektivi trebaju isporuke LNG-a. Postoji izbor – ruski plin ili LNG, a razumno je imati oba (izvora nabave)“, izjavio je Walker.

Udio ruskog plina narast će sa sadašnjih 36% do 41% do 2035. godine, tvrdi Walker u svojoj prezentaciji. Informacije o ponudi i potražnji na plinskom tržištu govore nam o tome, da će potražnja za uvozom LNG-a također rasti, navodi potpredsjednik „Cheniere Energy“.

Walker je pri tom kazao kako je EU značajno povećala uvoz američkog ukapljenog plina u prosincu prošle godine – do 7,1 milijun tona u odnosu na srednji mjesečni pokazatelj koji iznosi 6,7 milijuna tona. Isporuke LNG-a u Europu u prosjeku rastu za 4,5 milijuna tona godišnje i do 2035.g. mogu narasti do 115 milijuna tona godišnje, u odnosu na 50 milijuna tona koliko su iznosile 2018.g.
„Atlantska regija (Europe) je najbolje mjesto za trgovanje LNG-em. SAD će osiguravati oko 50% isporuka ukapljenog plina toj regiji početkom 2020.-ih. Tekuća dinamika pokazuje da će udio SAD-a u isporukama LNG-a u Europu i druge regije (svijeta) rasti“, kazao je američki stručnjak.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like