Američki proturaketni sustav Iron Dome bit će postavljen u Ukrajini?

Raketni obrambeni sustav Iron Dome (“Željezna zavjesa”) američke vojske mogao bi biti instaliran u Ukrajini u sklopu američkog obrambenog plana za 2022., izvijestio je Politico.

Početkom 2021. godine, Izrael je prodao dva komada Iron Dome sustava SAD-u prema bilateralnom sporazumu iz 2019. kojeg je inicirao američki Kongres. Od tada američka vojska radi na integraciji Iron Domea u svoj sustav protuzračne obrane. Ipak, sustav Iron Dome nije kompatibilan s postojećom američkom proturaketnom logistikom i tehnologijom. Iron Dome je stvoren od izraelske obrambene tvrtke Rafael u partnerstvu s američkim proizvodnim divom Raytheon. Izrael reklamira Iron Dome kao visoko učinkovit raketni štit koji je navodno srušio oko 90 posto projektila ispaljenih na njihov teritorij u posljednjih nekoliko godina.

Ipak, analitičar Michael Kofman, direktor programa za ruske studije, tvrdi da Iron Dome u Ukrajini ne može biti taktički učinkovit za rakete kratkog dometa i da ne može biti postavljen blizu točke razgraničenja jer bi ga ruski raketni sustavi s mogućnosti simultanog ispaljivanja brzo onesposobili. “No, možda će moći presresti rakete srednjeg ili većeg dometa i tako bi Iron Dome mogao obraniti  kritičnu točku ili zapovjedni centar dublje u teritoriju Ukrajine”, tvrdi za Politico.

Američki obrambeni plan za 2022. već predviđa dodjelu 275 milijuna dolara za vojnu pomoć Ukrajini. Izvori za Politico tvrde da je pritisak na Bidena kroz Kongres velik i da zahtijevaju da pošalje američki sustav Iron Dome za Ukrajinu, uključujući i dva komada koja su već u posjedu američke vojske.

Informacija dolazi nakon što je ukrajinski ministar za reintegraciju teritorija Oleksij Reznikov prošlog mjeseca predložio razmještanje američkih sustava protuzračne obrane u Ukrajini i rekao da je Kijev zabrinut zbog navodnih namjera Rusije da prebaci nuklearno oružje na Krim.

Nakon najave iz svibnja da će Ukrajina povećavati svoj godišnji proračun za obranu, ukrajinski ministar obrane Andriy Taran rekao je da bi dio novca želio potrošiti na nove sustave protuzračne obrane, a spominjao je i mogućnost Iron Domea.





Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova odgovorila je na ideju ukrajinskog ministra i tvrdi da je to “dokaz provokativne politike Ukrajine prema Rusiji”, dodajući da ukrajinskom narodu “to ne treba”. Njeno upozorenje je ponovio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je upozorio da američki planovi pružanja vojne pomoći Kijevu mogu rezultirati nepredvidivim akcijama Ukrajine, poput pokušaja da Kijev krizu na jugoistoku zemlje riješi nasilno, što ne bi bilo povoljno za Ukrajinu. Moskva se već žalila na američki obrambeni sustav balističkih projektila u Rumunjskoj, tvrdeći da bi se mogao koristiti u ofenzivne svrhe. SAD i NATO su tu optužbu odbacili.

Komentari

komentar





You may also like