Američki ratni brod na vježbama u Baltičkom moru došao u kontakt s ruskim brodovima

USS Kearsarge je prvi desantni brod američke mornarice u najmanje 20 godina koji sudjeluje u međunarodnim vježbama u Baltičkom moru. “Ovo je prvi put da sudjelujem u ovako nečemu i bilo je vrlo uzbudljivo”, rekao je kapetan Tom Foster za AP. USS Kearsarge zapovjedni je brod 22. ekspedicijskih snaga marinaca i jedan je od najvećih brodova američke mornarice.

Iz američke mornarice tvrde da je njegova misija u Baltičkom moru promicanje sigurnosti i zaštite u toj morskoj regiji. No, Baltik je ujedno i područje geopolitičkih napetosti nakon početka rata u Ukrajini. Ovaj veliki brod, s još dva manja broda američke mornarice trenira s vojskama Švedske i Finske. Nordijske zemlje krenule su putem pristupanja NATO vojnom savezu. Moskva je nedavno u svoju eksklavu, obližnji Kalinjingrad dopremila tri aviona s montiranim Kinžal projektilima koji mogu ponijeti nuklearne bojeve glave.

USS Kearsarge omogućuje letove za obuku zrakoplova kao što su AV-8B Harriers, helikopteri UH-1 Y Venom i avioni MV-22 Osprey. Tijekom vježbi, brod se nekoliko puta susreo s ruskim snagama i uspostavio kontant s njima. “Tijekom cijelog ovog raspoređivanja s njima smo imali samo sigurnu i profesionalnu interakciju”, rekao je kapetan. Zemlje koje imaju izlaz na Baltičko more su Švedska, Finska, Rusija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Njemačka i Danska.

Komentari

komentar

You may also like