Američki ratni brod ispalio signalnu raketu tijekom napetog susreta s iranskim brodom

Ratni brod američke mornarice ispalio je signalnu raketu upozorenja nakon što je gliser Iranske revolucionarne garde krenuo ravno prema njemu tijekom napetog susreta u strateški važnom Hormuškom tjesnacu, prenosi The Irish Examiner.

Incident se dogodio sinoć. Patrolni brod klase Cyclone “USS Sirocco” i ekspedicijski brzi transportni brod klase Spearhead “USNS Choctaw County” našli su se u bliskom susretu s tri iranska broda dok su kroz Hormuški tjesnac ulazili u Perzijski zaljev, priopćila je američka mornarica. U videu koji je objavila američka peta flota sa sjedištem u Bahreinu, vidi se brzi iranski gliser Guard Boghammar kako se kreće prema Siroccu. Sirocco više puta trubi, no iranski gliser ne mijenja smjer. Ispaljivanje signalne rakete se u snimci može čuti, ali ne i vidjeti, dok Boghammar prolazi pokraj Sirocca s iranskom zastavom koja se vijori s njega. Američka mornarica rekla je da je Boghammar došao na 45 metara od Sirocca što povećava rizik od sudara brodova. Sveukupno, susret je trajao oko sat vremena.

“Postupci garde nisu zadovoljili međunarodne standarde profesionalnog ili sigurnog pomorskog ponašanja, povećavajući rizik od pogrešne procjene i sudara”, priopćila je američka mornarica. Iran nije odmah priznao incident na strateškom plovnom putu. Kroz tjesnac prolazi petina ukupne nafte kojom se trguje u svijetu. Američka mornarica je izjavila za AP da je ovo drugi “nesiguran i neprofesionalan” incident koji je doživjela s Iranom posljednjih mjeseci. Dana 4. ožujka, tri iranska gardijska plovila više od dva sata su na sličan način plovila uz brodove američke mornarice i obalne straže dok su izlazili iz Perzijskog zaljeva kroz tjesnac, priopćila je mornarica. U tom incidentu, iranski katamaran “Shahid Nazeri” došao je na 25 metara od “USCGC Robert Goldmana”, priopćila je mornarica.

Američka mornarica nije elaborirala zašto nije objavila prethodni incident, pogotovo jer se još veće plovilo još više približilo američkom ratnom brodu. Međutim, odgovor je izgledan: to se događalo za vrijeme kada je dogovor u Beču između Irana i svjetskih sila o obnovi nuklearnog sporazuma izgledao mogućim, prije nego što su pregovori propali. Iran i svjetske sile pristale su 2015. na nuklearni sporazum, kojim je Teheran drastično ograničio svoje obogaćivanje urana u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija. Godine 2018. tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao Ameriku iz sporazuma, podižući napetosti na širem Bliskom istoku i izazivajući niz napada i incidenata. Razgovori u Beču o oživljavanju sporazuma su u “pauzi” od ožujka. Od porpadanja sporazuma Iran koristi napredne centrifuge i brzo širi zalihe obogaćenog urana, pa je i blizu proizvodnje prve nuklearne bombe. Ranije ovog mjeseca Iran je uklonio 27 nadzornih kamera Međunarodne agencije UN-a za atomsku energiju. Čelnik agencije upozorio je da bi to moglo zadati “smrtonosni udarac” izgledima za obnovu nuklearnog sporazuma.

Komentari

komentar





You may also like