Američki razarač prošao kroz Tajvanski tjesnac, kineski brodovi bili u blizini

Američki razarač U.S.S. John S. McCain (DDG-56) prošao je kroz Tajvanski tjesnac u četvrtak, pri čemu su kineski vojni brodovi pratili prolaz broda, piše USNI News.

“Razarač s vođenim projektilima USS John S. McCain klase Arleigh Burke proveo je rutinski tranzit kroz Tajvanski tjesnac 4. veljače sukladno međunarodnom pravu”, stoji u priopćenju Sedme flote američke mornarice.

“Tranzit broda kroz Tajvanski tjesnac demonstrira američku predanost otvorenom i slobodnom Indo-Pacifiku. Ameirčka vojska nastavit će letiti, ploviti i djelovati svugdje gdje joj to dozvoljava međunarodno pravo”, dodaje se.

Blizu spomenutog američkog razarača nalazile su se dvije kineske fregate s vđenim projektilima.

Podsjetimo, posljednjih mjeseci povećane su tenzije između Tajvana i Kine. Dva dana za redom u siječnju kineski su mlažnjaci ušli u tajvanski zračni prostor, dok je u 2020. tajvanska vojska zabilježila najveći broj kineskih upada u zračni prostor od sredine 1990-ih.

SAD je tada, poslao nosač zrakoplova u Južnokinesko more kako bi podržao svog saveznika Tajvan.





“Sjedinjene Države bilježe sa zabrinutošću obrazac postojećih pokušaja Narodne Republike Kine da zastraše svoje susjede, uključujući Tajvan. Tražimo od Pekinga da prestane s vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom protiv Tajvana te da se, umjesto toga, uključi u smisleni dijalog s demokratski izabranim predstavnicima Tajvana”, priopćio je tada State Department.

Kina je pak tada usvojila zakon kojim dozvoljava obalnoj straži da puca na strane brodove. U zakonu se navodi da obalna straža smije koristiti “sva potrebna sredstva” kako bi spriječila ili zaustavila strane brodove.

Kina naredila obalnoj straži da puca na strane brodove, ako je potrebno





Komentari

komentar

You may also like