Američki razarač prošao kroz Tajvanski tjesnac, Peking reagirao

Ratni brod američke mornarice danas je plovio kroz međunarodne vode između Tajvana i Kine po 11. put ove godine, točno tjedan dana nakon što su predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping održali dijalog na visokoj razini kako bi riješili temeljne razlike između dviju nacija, prenosi Newsweek. Riječ je o geostrateški “osjetljivom” području.

U izjava američke sedme flote rečeno je kako je razarač s navođenim  projektilima klase Arleigh Burke “USS Milius”, proveo rutinski tranzit kroz Tajvanski tjesnac u skladu s međunarodnim pravom. “Tranzit broda kroz Tajvanski tjesnac pokazuje predanost SAD-a slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, rekli su iz sedme flota. “Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i djeluje gdje god to međunarodno pravo dopušta.”

Peking takve operacije smatra “provokativnim i štetnim za mir u regiji”. Odgovarajući na najnovije prisustvo američkog razarača, pukovnik Shi Yi, glasnogovornik istočnog zapovjedništva Narodne oslobodilačke vojske, rekao je da je kineska vojska nadzirala prolaz američkog plovila. Dodao je kako će kineske snage poduzeti sve potrebne korake da se suprotstave svim prijetnjama i obrane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Washington i Peking posljednjih godina jačaju svoju vojnu prisutnost oko Tajvana, a igra moći između velikih sila u ovoj regiji postaje sve napetija.

Komentari

komentar





You may also like