Američki razarač prošao kroz Tajvanski tjesnac, stigao odgovor Kine

Američki vojni brod USS Curtis Wilbur jučer je prošao kroz Tajvanski tjesnac, izvijestio je Reuters. Razarač USS Curtis Wilbur dio je sedme američke flote, opremljen je vođenim projektilima i dugačak je 154 metara.

Tajvanski tjesnac i kome pripada taj morski prolaz jest “osjetljivo” pitanje jer dijeli Kinu od Tajvana, državu koju Peking doživljava kao svoj dio. Gledano iz takve perspektive, američki vojni brod je plovio je između dva kopna koja pripadaju Kini i tako opasno provocirao. Gledano iz perspektive SAD-a i Tajvana, brod je plovio u skladu s međunarodnim pomorskim pravom.

Iz Pentagona su komentirali: “Tranzit broda kroz Tajvanski tjesnac u skladu je s našim ciljem otvorenog i slobodnog Indo-Pacifika. Vojska SAD će nastaviti letjeti, ploviti i djelovati bilo gdje dok god je u skladu s međunarodnim zakonima.”

Američki brodovi već su prolazili tjesnacom ove godine, a po učestalosti se čini da će to raditi jednom mjesečno kako bi slali poruku Kini.

Iz službenog Pekinga su odgovorili: “Potez SAD-a šalje pogrešne poruke tajvanskim separatistima i tako namjerno ometaju regionalni mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu.”. Dodao je kako je kineska vojska pratila i nadgledala američki brod u tranzitu.
 

 

Komentari

komentar

You may also like