Zuckerberg Facebook

Američki regulator i 45 država podižu tužbu: Facebook je ilegalno uništavao konkurente

Savezna trgovinska komisija (FTC) i 45 država podigli su u srijedu odvojene tužbe protiv Facebooka zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Istraga 45 saveznih država trajala je preko 18 mjeseci, a tvrdi se da Facebook ilegalno guši tržišno natjecanje kupnjom konkurenata poput Instagrama (za milijardu dolara 2012) i WhatsAppa (za 19 milijardi dolara 2019.), piše New York Times.

U podizanju tužbe sudjelovali su i demokratski i republikanski regulatori.

“Facebook je koristio svoju dominaciju i monopolsku moć kako bi uništio manje rivale i ugušio konkurenciju, sve na štetu svakodnevnih korisnika”, kazala je državna odvjetnica New Yorka, demokratkinja Letitia James.

“Današnja tužba trebala bi poslati jasnu poruku Facebooku i svakoj drugoj kompaniji: napori s ciljem gušenja konkurencije, smanjenja inovacije ili smanjenja zaštite privatnosti suočit će se s punom snagom gotovo svakog ureda državnog odvjetnika u ovoj zemlji”, dodala je.

FTC je, odvojeno od saveznih država, podnio tužbu kojom traži prodaju Instagrama i WhatsAppa.
“Facebookovo djelovanje s ciljem osnaživanja i održvanja monopola onemogućuje korisnicima benefite konkurencije”, kazao je je Ian Conner, direktor ureda za konkurentnost FTC-a, prenosi Deutsche Welle.

Conner je izjavio kako je cilj FTC-a ponovno uspostaviti “konkurentnost kako bi inovacija i slobodna konkurencija mogli cvjetati”

Facebook je na Twitteru objavio da se pokreće tužba “godinama” nakon što je FTC odobrio kupnju konkurenata te da vlada ne uzima u obzir “učinak koji bi presedan mogao imati na širu poslovnu zajednicu ili ljude koji odabiru naše proizvode svakoga dana”

Komentari

komentar

You may also like