Američki Senat izglasao dva “povijesna” plana vrijedna 4.7 bilijuna $

Američki Senat je, nakon 14 sati glasovanja, izglasao dva “povijesna” infrastrukturna plana. Riječ je o projektima koje demokrati i Joe Biden doživljavaju kao ključne za svoju viziju SAD-a. Riječ je o najvećim takvim planovima od “New Deala” nakon velike ekonomske depresije u 30-tim.

Prvi plan je vrijedan 1200 milijardi dolara (1.2 bilijuna) i odnosi se na ulaganja u infrastrukturu. Riječ je o ulaganju u mrežu električne energije, obnovu prometnica i izgradnju novih, ulaganje u sustav vodoopskrbe i pohrane vode, ulaganje u željezničku infrastrukturu, izgradnja mostova, zračnih luka te jačanje širokopojasnog interneta. Ideja iza ovog plana jest, osim očite obnove i izgradnje infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta i podržavanje poduzetništva. Prijedlog je”glatko” prošao u Senatu, a podržalo ga je i trećina republikanaca. Omjer glasova je bio 69-30, prenosi Reuters.

Puno “teži” prolaz je dobio drugi set planova, onaj skuplji. Riječ je o planu koji košta nevjerojatnih 3500 milijardi (3.5 bilijuna) dolara. Izglasan je omjerom 50-49, prenosi AP. Svi republikanci su bili protiv. Dok je obnova infrastrukture nešto oko čega se većina slaže, ovaj drugi set projekata bi se mogao opisati kao više svjetonazorski obojan. Naime, ideja je ispraviti “nepravde u američkom društvu”. Ulagat će se u obitelji, pomoć siromašnima i nezaposlenima, u skrb za starije, vrtiće, obrazovanje, porodiljni dopust, rješavanje nereguliranih pitanja migranata i ozakonjenje njihovog statusa te klimatske promjene.

Bivši predsjednik, Donald Trump, je oba prijedloga nazvao “sramotnim”.

Za usporedbu, oba plana koštaju više nego cjelokupni godišnji BDP Njemačke (3.8. bilijuna $), Francuske (2.7) ili Rusije (1.7).

Prijedlozi zakona sada idu u Zastupnički dom, gdje im je sudbina neizvjesnija jer su se pojavile nesuglasice unutar uske demokratske većine, između lijevog krila i centrista.





Pregovori će po svemu sudeći biti teški, a konačno glasanje u Kongresu moglo bi se dogoditi tek na jesen.

Komentari

komentar





You may also like