Američki senat podržao 650 milijuna dolara vrijednu prodaju raketa Saudijskoj Arabiji

Američki senat jučer je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji, piše Reuters.

Rezoluciju o blokadi prodaje koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo samo 30 senatora.

Iako dio zastupnika smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednim od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu.

“Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru”, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju, koju na kraju nije dobio.

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati rakete zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies. Riječ je o 280 komada AIM-120C-7/C-8 naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) i 596 lansera projektila LAU-128, piše Defense News.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena jučer je objavila da se strogo protivi rezoluciji (blokadi prodaje oružja). Njeno usvajanje “potkopalo bi predanost predsjednika obrani našeg partnera u vrijeme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji”, priopćeno je iz Bijele kuće.





Komentari

komentar

You may also like