Američki Senat usvojio prvi prijedlog zakona o kontroli oružja nakon tri desetljeća

Američki Senat usvojio je danas nacrt zakona o ograničavanju pristupa oružju, najznačajnijoj zakonskoj regulativi o vatrenom oružju u gotovo 30 godina, izvještava BBC.

U gornjem domu Kongresa demokratima se u potpori novom prijedlogu zakona pridružilo i 15 republikanaca te je tu mjeru izglasalo 65 senatora, dok je 33 bilo protiv. Poticaj za prijedlog zakona koji, između ostalog, nalaže da osobe stare između 18 i 21 godine moraju proći poseban postupak kako bi kupile oružje te da se oružje ne može izdati osobama koje su osuđene za počinjenje obiteljskog nasilja nad partnerom, dodatno je dobio vjetar u leđa nakon prošlomjesečnih masovnih pucnjava u državama New York i Teksas u kojima je ubijena 31 osoba. Također, psihološke kontrole za kupce će biti opsežnije.

Prijedlog zakona sada ide na glasanje u Zastupnički dom pa na stol predsjednika SAD-a Joea Bidena čijim će potpisom postati zakon. Biden je odmah nakon glasanja u Senatu pozvao članove Zastupničkog doma da “brzo izglasaju prijedlog zakona koji uživa dvostranačku potporu i pošalju mu ga na stol”. “Noćas, nakon 28 godina nedjelovanja, članovi Kongresa obiju stranaka su se udružili kako bi odgovorili na poziv obitelji diljem zemlje i usvojili zakon koji će odgovoriti na pošast nasilja vatrenim oružjem u našim zajednicama”, rekao je Biden.

U prijedlogu zakona također stoji da će federalna vlada izdvojiti milijune dolara za brigu o mentalnom zdravlju građana, poboljšavanje sigurnosti u školama i programe za psihološke krizne intervencije. Također, zakonom se države potiču da policijske dosjee maloljetnika pošalju u Nacionalni sustav za provjeru zločinačke prošlosti pojedinca. Zadnji opsežniji federalni zakon koji se ticao sigurnosti oružja donesen je 1994. godine.

Budući zakon, međutim, ne sadržava nikakve nove zabrane posjedovanja pojedinog oružja, iako je bilo prijedloga da se potpuno zabrani prodaja poluautomatskog oružja. “Što se tiče utjecaja nasilja vatrenim oružjem na našu naciju, ovo nije lijek za sve, ali je korak u pravom smjeru”, rekao je vođa demokratske većine Chuck Schumaher.

Ipak, nacrt zakon je u Senatu izglasan isti dan kada je Vrhovni sud SAD-a prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma. Šest konzervativnih sudaca preglasalo je trojicu kolega iz redova demokrata i poništilo zakon države New York, donesen prije više od 100 godina, kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja. U državi New York zakonom iz 1913. državljani koji su željeli nositi oružje morali su dobiti dozvolu lokalnih vlasti pri čemu su morali dokazati da su prisiljeni braniti se, primjerice zbog posla koji rade ili prijetnje. Prema odluci Vrhovnog suda sada takve dokaze više neće morati podnositi jer drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja. “Ništa u drugom amandmanu ne upućuje na razliku između doma i javnog mjesta kad je riječ o nošenju oružja”, napisao je konzervativni sudac Clarence Thomas.

Komentari

komentar





You may also like