Američki senator sprječava usvajanje zakona o pomoći Ukrajini vrijednog 40 milijardi dolara

Demokrati i republikanci u četvrtak su u američkom Senatu udružili su snage u rijetkom trenutku jedinstva u pokušaju da dodijele 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, ali ih je zaustavio samo jedan republikanski zastupnik: senator Rand Paul. Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer i njegov republikanski kolega, Mitch McConnell pokušali su nastaviti s paketom pomoći, ali ih je blokirao Paul koji prigovara iznosu predložene potrošnje. Zastoj je odgodio donošenje mjere na sljedeći tjedan, izvještava Reuters.

Senat je zakazao početno proceduralno glasovanje o nacrtu za ponedjeljak kasno poslijepodne. Bilo je nejasno hoće li to glasovanje ubrzati usvajanje pomoći Ukrajini. Alternativno, usvajanje bi moglo doći sredinom sljedećeg tjedna ako bilo koji senator želi prisiliti niz zakonodavnih koraka prije konačnog glasovanja. Kako se zakon o pomoći Ukrajini uhvatio u proceduralne mehanizme Senata, Schumer je zamolio za brzu akciju: “Paket je spreman za rad, velika većina senatora s obje strane ga želi.” “Ako senator Paul ustraje u svojim nepromišljenim zahtjevima… sve što će postići je da samostalno odgodi očajnički potrebnu pomoć Ukrajini.” No, Rand Paul, piše Reuters, nije bio dirnut.

Odgoda za sljedeći tjedan mogla bi uzrokovati probleme zapadnim zemljama koje pokušavaju poduprijeti Ukrajinu u njezinoj borbi protiv Rusije. Bidenova administracija rekla je da do 19. svibnja očekuje da će ponestati raspoloživih sredstava za korištenje u okviru ovlasti koje dopušta predsjedniku da, kao odgovor na hitan slučaj, odobri isporuku oružja bez odobrenja Kongresa.

Paul zahtijeva da se prijedlog izmijeni kako bi se omogućio inspekcijski nadzor potrošnje sredstava za Ukrajinu. Bez njegovog pristanka, Senat mora slijediti dugotrajan proces propisan pravilima komore.

Schumeru se pridružio i njegov politički suparnik McConnell, koji se također osvrnuo na hitnost situacije. “Ukrajina ne traži od nas da se borimo u ovom ratu. Oni samo traže resurse koji su im potrebni za obranu od ove poremećene invazije. Treba im ovu pomoć upravo sada”, rekao je McConnell, koji je Paulov kolega senator iz Kentuckyja.

Zastupnički dom usvojio je zakon o potrošnji Ukrajine sa 368 prema 57, a protiv su glasali samo republikanci.





U četvrtak su Schumer i McConnell ponudili Paulu glasovanje o amandmanima na njegov prijedlog za koji bi bila potrebna podrška 60 od 100 senatora. No, Paul je odbio ponudu i zatražio da Senat usvoji njegov amandman prije glasovanja o paketu pomoći. “Ovo je drugi račun o potrošnji za Ukrajinu u dva mjeseca. I ovaj račun je tri puta veći od prvog”, rekao je Paul prije nego što je službeno blokirao paket pomoći. “Kongres samo želi nastaviti trošiti i trošiti.”

Komentari

komentar





You may also like