Američki senatori odgovaraju Bidena od sankcija Indiji zbog kupnje ruskog S-400 sustava

Dvojica američkih senatora su pozvali predsjednika Joea Bidena da odustane od sankcija Indiji zbog kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400, rekavši da bi takva kaznena mjera ugrozila sve jaču suradnju Washingtona i Delhija, prenosi Reuters.

Indija je 2018. potpisala s Rusijom ugovor vrijedan 5,5 milijardi dolara za pet raketnih sustava zemlja-zrak za obranu od dugogodišnjih rivala Pakistana i Kine, s kojima je u sukobu na njihovoj spornoj granici. No predložen transfer Indije i Rusije izazvao je napetosti sa SAD-om, gdje je 2017. donesen zakon prema kojem bi se svaka zemlja uključena u obrambene i obavještajne sektore Rusije mogla suočiti sa sankcijama.

Republikanski senator John Corny i demokratski senator Mark Warner napisali su pismo Bidenu u utorak pozivajući na odustajanje od sankcija na temelju nacionalne sigurnosti i šire suradnje. “Vjerujemo da postoji imperativ nacionalne sigurnosti za ukidanje sankcija”, rekli su senatori u svom pismu koje su objavili u priopćenju za javnost. Izjavili su da su zabrinuti da bi kupnja ruskih sustava pokrenula sankcije prema Indiji prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija (CAATSA).

Indija je već uplatila predujam za sustave S400, a očekuje se da će prvi set raketa biti raspoređen kasnije ove godine. Sjedinjene Države uvele su sankcije Turskoj zbog kupnje iste opreme prošle godine. Cornyn i Warner, koji su supredsjedatelji indijskog kluba Senata, rekli su da dijele zabrinutost administracije oko Rusije, ali su upozorili da bi sankcije Indiji ipak donijele više štete nego koristi. “Vjerujemo da bi primjena sankcija CAATSA mogla imati štetan učinak na strateško partnerstvo s Indijom, a da u isto vrijeme neće postići namjeravanu svrhu odvraćanja od prodaje ruskog oružja”, napisali su.

Indija, koja jača suradnju sa SAD-om i koja je sada peta najveća ekonomija svijeta, ipak je smanjila kupnju vojne opreme iz Rusije, koja je godinama bila njezin glavni izvor naoružanja, s padom od 53% ruskog izvoza oružja u Indiju od 2016. do 2020. u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje. Indijsko vojno poslovanje sa Sjedinjenim Državama, s druge strane, raste. To su pozitivni trendovi, rekli su senatori. “Uvođenje sankcija u ovom trenutku moglo bi poremetiti produbljivanje suradnje s Indijom u svim aspektima naših bilateralnih odnosa – od cjepiva do obrambene suradnje, od energetske strategije do dijeljenja tehnologije.”

Komentari

komentar





You may also like