Američki senatori traže sekundarne sankcije za rusku naftu

Demokratski i republikanski senatori pozvali su u utorak administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da uvede sekundarne sankcije međunarodnim bankama kako bi se ojačala gornja granica cijena koju zemlje G7 planiraju nametnuti ruskoj nafti zbog invazije Moskve na Ukrajinu, izvještava Reuters.

Demokratski senator Chris Van Hollen i republikanski senator Pat Toomey predstavili su zakon kojim se uvode sekundarne sankcije, koje bi bile usmjerene na financijske institucije uključene u financiranje trgovine, osiguranje, reosiguranje i posredovanje ruske nafte i naftnih derivata koji se prodaju po cijenama iznad gornje granice. Oba su senatora članovi Senatskog odbora za bankarstvo, koji nadzire politiku sankcija. Rekli su da bi mogućnost ciljanja banaka otežala Rusiji izbjegavanje ograničenja cijena sklapanjem poslova sa zemljama koje službeno ne sudjeluju u shemi G7.

“Mislim da postoji velika korist od međunarodne podrške kako Rusija ne bi pokušala – što je dužna učiniti – okrenuti zemlje jedne protiv drugih”, rekao je van Hollen tijekom saslušanja u odboru.

“Obećavam da ću raditi sa senatorom Van Hollenom kako bi se ovaj prijedlog zakona što prije usvojio tako da Rusija više ne može profitirati od prodaje nafte kojom financira svoj rat u Ukrajini”, rekao je Toomey, glavni republikanac u bankovnom odboru.

Bidenova administracija oklijevala je uvesti sekundarne sankcije zbog zabrinutosti da bi one mogle zakomplicirati odnose s uvoznicima ruske nafte poput Kine i Indije. Elizabeth Rosenberg, pomoćnica ministra financija u odjelu financiranja terorizma i financijski kriminal, rekla je na saslušanju da je ograničenje cijena moćno oruđe za udar na Rusiju i stabilizaciju cijena energije. Američko ministarstvo financija priopćilo je da će se svatko tko krivotvori dokumentaciju ili na drugi način sakrije pravo podrijetlo ili cijenu ruske nafte suočiti s posljedicama prema domaćim zakonima jurisdikcija koje provode ograničenje cijena.

Grupa sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G7) objavila je ovaj mjesec plan ograničenja cijena kako bi se ograničio unosan prihod Rusije od izvoza nafte nakon invazije. Nekoliko je zemalja zabranilo uvoz ruske sirove nafte i goriva, no Moskva je uspjela održati svoje prihode povećanjem prodaje sirove nafte u Aziju. “Vjerujemo da će ograničenje cijena imati snažan učinak na nekoliko stvari, svakako u prvom redu na uskraćivanje prihoda Rusiji za financiranje njezina rata”, kazala je Rosenberg. “I drugo, zadržavanjem ruske nafte na tržištu po nižim cijenama, smanjit će se mogućnost skokova cijena na tržištu.”





 

Komentari

komentar





You may also like