Američki specijalci pokreću operaciju protiv „IS“ na sjeveru Afganistana, uz granicu s Turkmenistanom

U slijedećih nekoliko dana, na sjeveru Afganistana američke će specijalne postrojbe i afganistanske oružane snage izvesti zajedničku protuterorističku operaciju protiv „Islamske države“, priopćio je zapovjednik američke vojske u toj zemlji, general John Nicholson u razgovoru s izvjestiteljima Pentagona posredstvom satelitske veze.

„Neveliki elementi afganistanskog ogranka „IS“ nazočni su na sjeveru regija Faryab i Džauzdžan, koje graniče s Turkmenistanom“, izjavio je američki vojni zapovjednik u Afganistanu.

Stanovništvo dviju regija zabrinuto je rastom aktivnosti ISIL-ovaca, među kojima su primijećeni i strani borci i instruktori. General Nicholson je izrazio uvjerenje kako nastojanja „IS“ za osnivanjem kalifata u toj državi ne mogu završiti uspjehom i da tijekom vojnih operacija ta organizacija ima osjetne gubitke. „Mi smo ih u znatnoj mjeri odsjekli od vanjskih kanala financiranja  i potpore, i oni imaju teškoća sa smjenom svojih vođa“, naglasio je američki general. Također je kazao kako nema dokaza o prebacivanju boraca „IS“ iz Iraka i Sirije u Afganistan, i da je glavnina njihovih boraca u toj zemlji došla iz Islamskog pokreta Uzbekistana, kao i iz redova bivših pripadnika pakistanskih talibana.

Sukladno podacima američkog vojnog zapovjedništva, od ožujka ove godine u Afganistanu je protiv „Islamske države“ izvedeno oko 1400 terenskih akcija i zračnih napada, pri čemu je likvidirano više od 1600 terorističkih boraca.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like