Američki specijalci zarobili ruski sustav PZO „Pantsir“ u Libiji

Britanski medij The Times navodi u srijedu, 28. siječnja, kako je ruski sustav protuzračne obrane Pantsir-S1 (NATO klasifikacija SA-22), koji su od Rusije nabavili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), zarobljen u Libiji, i u tajnoj misiji netaknut prebačen u američku vojnu bazu u Njemačkoj.

Taj raketni sustav protuzračne obrane, montiran na kamion, zarobljen je na libijskom bojnom polju, doznaje The Times .

Operacija, u kojoj su sudjelovale specijalne postrojbe američke vojske, izvršena je u lipnju 2020. godine,  a provedena je zbog zabrinutosti da bi raketna baterija Pantsir S-1, koja lako može srušiti civilne zrakoplove, mogla pasti u ruke milicija ili krijumčara oružja u ratom zahvaćenoj sjevernoafričkoj zemlji.

Njezin glavni cilj, prema navodima izraelskog medija Israel Defense, bio je sprječavanje da taj sustav padne u ruke ruskog saveznika u sjevernoafričkoj zemlji i zapovjedniku Libijske nacionalne vojske (LNA), generalu Khalifi Haftaru. Sekundarni je cilj bio dobiti informacije o tim PZO sustavima, piše danas, 28. siječnja.

Operacija je bila strogo tajna. Američki vojni transportni zrakoplov C-17 koji je prevozio komandose sletio je na improviziranu zračnu luku zapadno od Tripolija. Nakon zauzimanja protuzračnog raketno-topovskog sustava Pantsir-S1, postrojba američkih oružanih snaga odvela ga je u bazu u Njemačku tim istim zrakoplovom.
Naglašava se da se operacija temeljila na informacijama da su UAE nabavili ruski sustav i prenijeli ga u Libiju LNA.

Pantsir-S1 napredni je sustav protuzračne obrane ugrađen na kamion ili oklopni transporter. Uključuje šest raketa-presretača dometa oko 12 kilometara, top i sustav za upravljanje vatrom. Sustav također ima elektrooptičke senzore i napredni radar za otkrivanje, praćenje i usmjeravanje raketa, napominje izraelski medij.

Ovo nije prvi put da je takav sustav zarobljen tijekom rata u Libiji. U svibnju 2020. turske specijalne postrojbe, zajedno sa snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) iz Tripolija, zarobile su taj isti sustav.

Ovoj vijesti bismo dodali slijedeće: kako ne bi bilo zabune potrebno je naglasiti kako navedeni ruski sustavi na libijskom tlu nisu bili opsluživani ruskim posadama tj. nisu pripadali tamo stacioniranim ruskim postrojbama, već su prethodno bili prodani UAE, koji na libijskom tlu podupiru Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) generala Haftara. Posve je drugo pitanje, koje također nije beznačajno, vodi li Rusija i njezin obrambeni i vojno-tehnički sektor brigu o tome, kome, u konačnici, u ruke mogu pasti njihovi noviji tipovi naoružanja? Jer za Pantsir je očito postojao interes SAD-a (nedvojbeno i Turske), u protivnom, spomenuti zarobljeni sustav oni ne bi u tajnosti niti prebacivali u svoju bazu u Njemačkoj, već bi ga uništili na licu mjesta što bi im bilo i jeftinije i praktičnije. Ali to je već pitanje za ruske političke i vojne krugove, kojima je očito, ipak najvažnija zarada. Koliko se to sviđa njihovim inžinjerima i projektantima, čiji se trud olako rasprodaje po svijetu – očito je od sekundarne važnosti.

Komentari

komentar

You may also like