Američki strateški bombarderi na granicama Irana

Američke trupe na Bliskom istoku dovedene su u stanje visoke pripravnosti za slučaj iranskog napada, izvijestile su novine Politico pozivajući se na tamošnjeg vojnog dužnosnika. Pentagon pomno motri “zabrinjavajuće” znakove pripreme za potencijalni napad proiranskih milicija u Iraku, izjavio je. Podsjeća kako su organizacije koje podržavaju Teheran nedavno obnovile raketne napade u regiji. Kao što je američko Ministarstvo obrane izvijestilo u četvrtak, dva američka strateška bombardera B-52H preletjela su Bliski istok kako bi “zadržala agresiju”. Stoga Pentagon nastoji pokazati partnerima spremnost za raspoređivanje vojnih snaga u regiji.

Prema izjavi američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM, područje odgovornosti uključuje širi Bliski istok), dva strateška bombardera B-52H poslana su iz Louisiane u regiju Bliskog istoka uoči 10. prosinca, kao dio “trajnih napora da se Iran spriječi od bilo kakvih agresivnih akcija”, izvještava televizija NBC News.

Prema visokom američkom vojnom dužnosniku, misija bombardera “koja je letjela kroz regiju, ali nije bacila nijednu bombu, izvršena je jer su SAD vjerovale kako postoji povećana vjerojatnost iranske akcije ili pogrešnih izračuna”.

Dva B-52H letjela su iz zrakoplovne baze Barksdale u Louisiani, obavljajući tada približno 36 sati leta kroz Europu, sjeverni dio Crvenog mora, Saudijsku Arabiju i Perzijski zaljev. Navodi se kako je misija uključivala “kružno letenje oko Katara u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, sve vrijeme zadržavajući se bliže zapadnoj strani Perzijskog zaljeva i izvan iranskog zračnog prostora”. Zrakoplovi iz Saudijske Arabije, Bahreina i Katara pratili su američke B-52 na nekim dionicama leta.

Rizik od pogrešnih procjena Iranaca “sada je veći nego obično” zbog niza čimbenika, uključno i povlačenja Amerikanaca iz regije, prijenosa vlasti u Sjedinjenim Državama, globalne pandemije i predstojeće godišnjice atentata na iranskog generala Qassema Soleimanija od strane Sjedinjenih Država početkom ove godine, rekao je izvor NBC-a.

„Iako je sada to više nego obično, ne znači da će se nešto i poduzeti. Ali, znate, želimo biti sigurni da, ako razmišljaju o nekoj vrsti agresivne akcije, dvaput razmisle prije nego što bilo što učine ”, rekao je američki vojni dužnosnik. “Naš je pristup sada taj da prepoznajemo postojanje dijela prostora za pogrešne procjene Irana u tome kako bi se mogli ponašati prema Sjedinjenim Državama.”
Iran i iranski opunomoćenici u regiji uvijek planiraju napade, dodao je, kazavši, kako je ova misija koordinirana sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Bahreinom.

Zapovjednik CENTCOM-a Frank Mackenzie, govoreći o misiji američkih bombardera izjavio je: “Ne težimo sukobu, ali moramo ostati na položajima i nastojati odgovoriti na bilo kakve nepredviđene okolnosti ili se oduprijeti bilo kojoj agresiji.”

„Bombarderska misija posebno je stvorena da ne bude previše provokativna, već samo da pokaže kako ovdje možemo vrlo brzo rasporediti dodatne snage, da imamo globalni doseg s našom ciljnom skupinom bombardera i da nas podržavaju naši regionalni partneri. nudeći takve mogućnosti s vremena na vrijeme – rekao je sugovornik NBC News-a.

Nedavno ubojstvo jednog od vodećih iranskih nuklearnih znanstvenika, Mohsena Fakhrizadeha, također bi moglo izazvati napad Irana i njegovih saveznika na ciljeve Sjedinjenih Država u regiji, zaključuje NBC News.

 

Trump poslao zrakoplove F-16 u UAE, a ranije i strateške bombardere. Priprema li napad na Iran?
 

 

Komentari

komentar

You may also like