Američki strateški zrakoplovi na nebu iznad Izraela

Izraelski mediji danas javljaju kako su dva strateška bombardera američkog zrakoplovstva B-52 Stratofortress primijećena na nebu iznad Izraela u nedjelju, ujutro, 17. siječnja. Imali su kurs prema zoni Perzijskog zaljeva (info: The Jerusalem Post).

Ovo je peti zabilježeni prelet bombardera B-52 koji mogu nositi nuklearno naoružanje u bliskoistočnoj regiji u posljednje vrijeme, navodi spomenuti medij.

Ti su letovi osmišljeni kako bi Iranu pokazali američku snagu i obuzdali ga od poduzimanja “brzopletih koraka” u regiji. Dužnosnici Pentagona još su krajem prošle godine naglasili kako bi ovi letovi trebali upozoriti Teheran da ne napada američke interese ili osoblje u danima koji su prethodili obljetnici američkog atentata na poznatog iranskog generala Qasema Soleimanija, izvršenog 3. siječnja 2020. godine, u međunarodnoj zračnoj luci kraj glavnog iračkog grada Bagdada.

Danas smo već ranije izvijestili kako izraelski mediji pišu i o pokrenutim kontaktima predstavnika novoizabranog američkog predsjednika Joe Bidena s Teheranom, usmjerenim na pronalaženje mogućnosti za povratak SAD-a u nuklearni sporazum s Iranom, iz kojega je Ameriku jednostrano povukla Trumpova administracija. Iran se sa svoje strane spreman vratiti svojim obvezama o dozvoljenoj maksimalnoj razini obogaćivanja urana (što je on korektno izvršavao prije jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i posljedičnog vraćanja starih i uvođenja novih sankcija protiv Irana), u zamjenu za američko ukidanje sankcija uvedenih od strane Trumpove administracije. Iako je Biden nesumnjivo naklonjeniji stabilizaciji američko-iranskih odnosa od Trumpa, njegovi pregovori s Teheranom bit će složeni s obzirom da američka (i izraelska) strana već od ranije traži da se u nuklearni sporazum ugrade i ograničenja vezana uz razvoj iranskog programa proizvodnje balističkih raketa i zabrana iranskog „sponzoriranja terorizma“ u regiji. Naime, upravo je na tome inzistirala Trumpova administracija, želeći s Iranom potpisati novi, kako je govorila – „pošteniji sporazum“, a što je Iran odbijao, govoreći kako ne pristaje na američke metode ucjena i jednostrane poteze.

Komentari

komentar





You may also like