Američki „Stratfor“ zabrinut ruskom potporom europskoj desnici i obiteljskim vrijednostima

Američko analitičko izdanje „Stratfor“, u svom materjalu, objavljenom 11. listopada, piše, kako je Moskva pronašla jeftin način za suprostavljanje Zapadu i podrivanje jedinstva Europe. U okvirima dugotrajnog  suprostavljanja Moskva podupire različite protuliberalne i krajnje desne pokrete u europskim državama – članicama kruga bivšeg Sovjetskog Saveza. Kao primjer može se navesti njemačka stranka „Alternativa za Njemačku“ (AfD) i francuski „Nacionalni front“ Marine Le Pen, navedeno je u analizi Stratforovog starijeg analitičara za Euroaziju  Eugenea Chausovskog.

Autor teksta smatra kako je ta strategija Moskve vrlo uspješna i navodi slijedeće: „Niz uspješnih trovanja i cyber-napada Rusija je već izvršila, dokazavši svoju odlučnost na tom poprištu. Temeljem tih snažnih poteza riskira se gubitak više profinjenog aspekta ruske strategije hibridnog ratovanja – (počinje) kampanja potpore konzervativnih, krajnje desnih i protuliberalnih pokreta na Zapadu i u državama koje teže postati njegov dio“, navodi Chausovski.

Jednim od posljednjih primjera ruskog korištenja krajnje desnih pokreta autor imenuje Svjetski kongres obitelji, održan u Moldaviji. „Jednogodišnji susret protivnika liberalizma, LGBT-zajednica i pristalica abortusa okupio je puno pobornika  konzervativizma, uključno i službenih osoba i svećenika iz Rusije, svećenika iz SAD-a i političkih djelatnika iz Europe i drugih država“, navedeno je u Stratforovoj analizi.

Chausovski naglašava kako Rusija podriva europsko jedinstvo, kako EU ne bi mogla usvojiti nove proturuske sankcije. Ali neovisno o tome, smatra autor, ruska potpora spomenutim krugovima Moskvi rijetko donosi javni i veći uspjeh.

„Međutim Kremlj je dokazao svoju privrženost toj politici i namjerava i dalje osnivati i podupirati takve pokrete. Zato što političke intrige Kremlja ne bodu oči kao špijunska trovanja i hakerski napadi, Rusija odavno pribjegava toj, u usporedbi s navedenom, jeftinoj strategiji“, zaključuje Chausovski.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like