Američki tehnološki divovi pozvali sud na odbacivanje Trumpove uredbe

Nakon nedavne uredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD državljana šest muslimanskih zemalja, više od 160 američkih tvrtki, između ostalih i tehnoloških i informatičkih divova poput Microsofta, Googlea i Facebookea, službeno su, zajedničkim pismom, istupili protiv rečene Trumpove uredbe.

Ona će učiniti veliku štetu američkim tvornicama i tvrtkama, upozorili su u zajedničkom pismu čelnici tih kompanija koje se pretežito bave poslovima  visoke tehnologije. Pismo je 19. travnja adresirano na apelacijski sud države Virginia, priopćio je Deutche Welle.

U pismu se pojašnjava, kako će Trumpova uredba o migracijskoj politici otežati traženje talentiranih osoba za njihove kadrovske potrebe i umanjiti konkurentnost američkog gospodarstva. Osim toga, ta odluka može primorati međunarodne koncerne na investiranje u druge države s više prijateljskom politikom u odnosu prema imigrantima – navedeno je dalje. Autori pisma naglašavaju kako je SAD država imigranata, koji daju veliki doprinos u gospodarskom, političkom i kulturnom životu.

Spomenuto pismo američkih tvrtki odnosi se na drugu (reduciranu) uredbu predsjednika Donalda Trumpa, kojom se na tri mjeseca ograničava ulazak u SAD državljanima Irana, Jemena, Sirije, Libije, Somalije i Sudana (iz prvotnog spiska isključen je Irak, nakon oštrog prosvjeda vlade u Bagdadu kako se radi o „nožu u leđa“ iračkom narodu čija se vojska već godinama hrabro bori protiv islamističkog terorizma).

Pismo apelacijskom sudu u Virginiji, osim navedenih tvrtki, potpisale su i tvrtke Tesla, SpaceX, Hewlett Packard, Amazon, Ebay i mnoge druge.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like